11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăȘtiințăSonda spațială a Rusiei a fost distrusă la contactul cu Luna. Moscova...

Sonda spațială a Rusiei a fost distrusă la contactul cu Luna. Moscova a înființat o comisie de anchetă

Sonda spațială Luna-25, pe care Rusia o trimisese cu scopul de a coborî pe suprafața satelitului natural al Terrei, a fost distrusă la contactul cu Luna, a anunțat agenția spațială rusă Roscosmos.

Anunțul oficial al Rusiei despre acest eșec al misiunii a venit la data de 20 august 2023. Sonda nu avea oameni la bord. Ea urma să funcționeze automat, urmând să coboare la Polul Sud al Lunii, apoi să exploreze resursele naturale, inclusiv cele de apă, precum și să evalueze impactul radiațiilor cosmice asupra suprafeței Lunii.

Potrivit Roscosmos, legătura radio dintre Terra și sonda spațială s-a întrerupt la data de 19 august 2023 și n-a mai putut fi restabilită. Datele preliminare sugerează că sonda a deviat de la traiectoria prestabilită și s-a prăbușit undeva pe suprafața Lunii. Drept urmare, sonda „a încetat să mai existe ca urmare a coliziunii cu suprafața Lunii”.

Sonda Luna-25 fusese lansată de la cosmodromul Vostochny (Extremul Orient al Rusiei) la data de 11 august 2023. Era planificat ca ea să atingă lent suprafața Lunii la data de 21 august. Dacă reușea, această misiune ar fi reprezentat prima aselenizare a Rusiei, după o pauză de 47 de ani.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....

Avertismentele economiștilor: Retrogradarea ratingului României riscă să împingă țara în brațele FMI

Economistul Adrian Negrescu avertizează pentru ProTV că retrogradarea ratingului României de către agenția de rating Fitch ar putea avea efecte devastatoare asupra stabilității economice...

Cum să te îmbraci în straturi pentru a arăta modern în toamnă și iarnă?

Sezonul rece aduce cu sine nu doar temperaturi scăzute, ci și oportunitatea de a experimenta cu moda prin ținute stratificate. Tehnica layering-ului este nu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă