PPC va prelua portofoliul Enel din România „în câteva zile”, potrivit publicației elene Kathimerini. Tranzacția a demarat în noiembrie anul trecut, odată cu negocierile exclusive dintre cele două companii, care au dus la semnarea unui acord obligatoriu la 9 martie 2023.
Detaliile pentru finalizarea tranzacției au fost stabilite, iar cele două companii se pare că sunt pregătite să semneze, dacă nu apare un eveniment neprevăzut, acordul definitiv marțea viitoare, pe 22 august.
Achiziția a primit în luna iunie undă verde din partea Comisiei, care a considerat că achiziția nu ar ridica probleme de concurență datorită faptului că activitățile companiilor nu se suprapun.
La finalizarea tranzacției, PPC va prelua controlul asupra întregului portofoliu al Enel România la un preț de 1,26 miliarde de euro. PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de împrumuturi și capitaluri proprii din bilanțul său, dintre care 800 de milioane de euro vor proveni din finanțări de datorii deja asigurate, disponibile sub forma unui împrumut pe cinci ani de 485 de milioane de euro de la bănci grecești și a unei facilități punte de 315 milioane de euro de la bănci internaționale.
Enel România, prezentă în țară din 2005, este unul dintre cei mai mari investitori privați din sectorul energetic din România. Are aproximativ 3.100 de angajați și deservește peste 3 milioane de clienți. Enel e activ în sectorul de distribuție a energiei electrice cu o rețea de 130.000 km în trei regiuni importante ale țării: Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală.
Enel Energie și Enel Energie Muntenia se numără printre principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include electricitate și gaze, dar și servicii. Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate instalată de 534 MW și 5.000 MW de proiecte licențiate.
Portofoliul „verde” al PPP în România va fi întărit și de cei 210 MW achiziționați recent de PPP Renewables de la Mytilineos, precum și de cei 84 MW de energie eoliană achiziționați în iulie de la grupul Lukoil.