20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalParada de la Varșovia arată că Polonia se vrea cea mai mare...

Parada de la Varșovia arată că Polonia se vrea cea mai mare putere militară din Europa

Parada de la Varşovia arată că Polonia ţinteşte să devină cea mai mare putere militară din Europa, aceasta fiind opinia unui reprezentant al unei țări NATO.

Parada de la Varşovia este o demonstraţie a puterii militare a Poloniei, susţine un general portughez, Jose Arnaut Moreira.

Într-un interviu acordat către CNN, generalul portughez Moreira a remarcat că Polonia se simte ameninţată de agresivitatea rusă şi de grupul de mercenari Wagner transferat recent în Belarus, conform epicnews.ro.

Polonia se pregăteşte pentru un ,,război hibrid” cu Belarus, anticipând valuri de imigranţi ce s-ar putea năpusti peste graniţa sa, iar printre aceştia s-ar putea infiltra mercenarii Wagner.

Polonia a organizat marți în Varșovia cea mai mare paradă militară din istoria postcomunistă a țării într-o afișare a puterii militare care va include numeroase echipamente moderne precum lansatoarele multiple HIMARS și tancurile K2 sud-coreene, relatează Reuters.

Parada a fost organizată cu ocazia Zilei Forțelor Armate, care în Polonia comemorează victoria din 1920 în Bătălia pentru Varșovia din timpul războiului sovieto-polonez (1918-1921). Forțele armate poloneze au precizat că la parada de anul acesta vor participa 2.000 de militari din Polonia și alte state membre ale NATO, 200 de echipamente militare și 92 de avioane de luptă.

Polonia s-a înțeles cu Ucraina privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.

“Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia”, a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, titular al portofoliului Dezvoltării.

În acest timp, prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. Vorbind la o conferinţă de presă comună la Varşovia cu oficialii polonezi, ea a mai spus că guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate, transmite economedia.ro.

Polonia a căzut la pace cu Ucraina pentru reluarea tranzitului cerealelor ucrainene, după afectarea prețurilor din cinci țări europene

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. În pofida acestei scrisori, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă