20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒSpirits Romรขnia propune guvernului sฤƒ combatฤƒ piaศ›a neagrฤƒ ศ™i o distribuire echitabilฤƒ...

Spirits Romรขnia propune guvernului sฤƒ combatฤƒ piaศ›a neagrฤƒ ศ™i o distribuire echitabilฤƒ a sarcinii fiscale

Combaterea pieศ›ei negre ศ™i o distribuire echitabilฤƒ a sarcinii fiscale pentru toศ›i producฤƒtorii de bฤƒuturi alcoolice sunt soluศ›iile propuse de principalii producฤƒtori ศ™i importatori de bฤƒuturi spirtoase din Romรขnia, reuniศ›i รฎn asociaศ›ia patronalฤƒ Spirits Romรขnia.

Spirits a venit deja รฎn รฎntรขmpinarea nevoii de finanศ›are a guvernului, propunรขnd o creศ™tere de 5% a accizei pentru bฤƒuturile spirtoase, cu รฎncepere de la 1 octombrie 2023, ศ™i menศ›inerea acestui nivel pรขnฤƒ la 31 martie 2025 inclusiv, dar atrage atenศ›ia cฤƒ existฤƒ multe alte mฤƒsuri care pot atrage venituri suplimentare la buget farฤƒ distorsionarea pieศ›ei.

โ€žรŽn primul rรขnd, este nevoie de combaterea pieศ›ei negre, care reprezintฤƒ una dintre cele mai mari ameninศ›ฤƒri la adresa sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii mediului de afaceri dar, รฎn acelaศ™i timp, este ศ™i un factor de limitare majorฤƒ a veniturilor bugetareโ€ a declarat Florin Rฤƒdulescu, preศ™edintele Spirits Romรขnia.

Asociaศ›ia estimeazฤƒ cฤƒ existฤƒ peste 4,000 de instalaศ›ii de distilare neรฎnregistrate la nivelul รฎntregii ศ›ฤƒri, care produc distilate din fructe. รŽn plus, alcoolul sanitar este vรขndut fฤƒrฤƒ restricศ›ii รฎn unitฤƒศ›ile comerciale ศ™i este filtrat ศ™i decolorat pentru producerea de bฤƒuturi spirtoase pe piaศ›ฤƒ neagrฤƒ, bฤƒuturi care pun รฎn pericol sฤƒnฤƒtatea consumatorilor.

โ€žEste nevoie de รฎntฤƒrirea controalelor departamentelor Anti-Fraudฤƒ pentru taxarea instalaศ›iilor ilegale, dar ศ™i de interdicศ›ia vรขnzฤƒrii de alcool sanitar รฎn afara unitฤƒศ›ilor farmaceutice,โ€ spune Rฤƒdulescu.

Asociaศ›ia Spirits solicitฤƒ ศ™i aplicarea unui regim fiscal echitabil pentru toate bฤƒuturile care conศ›in alcool, รฎn condiศ›iile รฎn care bฤƒuturi precum vinurile liniศ™tite sunt total scutite de accize. รŽn cazul vinului, aplicarea unei accize cรขt de mici ar genera venituri semnificative la bugetul de stat, รฎn condiศ›iile รฎn care piaศ›ฤƒ estimatฤƒ a vinului รฎn Romรขnia (conform IWSR ) este de circa 450 milioane litri/an.

De altfel, Romรขnia este una din puศ›inele ศ›ฤƒri care nu accizeazฤƒ vinurile liniศ™tite, รฎn alte ศ›ฤƒri ale Uniunii Europene precum Belgia, Franศ›a, Danemarca, Irlanda, Estonia, Finlanda, Olanda, Polonia ศ™i Suedia acestea fiind accizate.

โ€žDacฤƒ dorim o reformฤƒ radicalฤƒ a sistemului fiscal, toate bฤƒuturile alcoolice de pe piaศ›ฤƒ ar trebui accizate ศ™i nu numai o parte micฤƒ din aceastea. Avem nevoie de o competiศ›ie corectฤƒ รฎn piaศ›ฤƒ. Nivelul actual al accizei a depฤƒศ™it deja gradul de suportabilitate ศ™i acest nivel trebuie sฤƒ fie armonizat cu puterea de cumpฤƒrare a consumatorilor din Romรขniaโ€ a adฤƒugat Rฤƒdulescu.

Conform datelor Ministerului de Finanศ›e,  majorฤƒrile accizei din 2022 au avut ca efect scฤƒderea volumelor de bฤƒuturi spirtoase vรขndute pe piaศ›a localฤƒ รฎn prima jumฤƒtate a anului 2023. Prin urmare, s-a รฎnregistrat deja o scฤƒdere cu 2,6% a รฎncasฤƒrilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic รฎn primele ศ™ase luni ale anului curent (369.68 milioane lei), faศ›ฤƒ de aceeaศ™i perioadฤƒ a anului trecut (379.46 milioane lei), รฎn pofida unei creศ™teri agregate a nivelului accizei de 11% รฎn 2022.

Rฤƒzvan Zamfir
Rฤƒzvan Zamfir
Rฤƒzvan este รฎn presฤƒ de douฤƒ decenii, fiind jurnalist atรขt de presฤƒ scrisฤƒ cรขt ศ™i de online. ศ˜i-a รฎnceput cariera scriind articolele la maศ™ina de scris, fiind licenศ›iat รฎn filosofie. ศ˜i-a perfectat apoi cunoศ™tinศ›ele รฎn jurnalismul de business ศ™i financiar. Are รฎn portofoliu nume mari de presฤƒ precum Bursa, Capital, Business Cover โ€“ pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor Romรขnia Liberฤƒ din iulie 2023.
Cele mai citite

Mฤƒdฤƒlina Ghenea ศ™i Lady Gaga au impresionat la Festivalul de Film de la Veneศ›ia

Lady Gaga ศ™i Mฤƒdฤƒlina Ghenea au fost douฤƒ dintre cele mai remarcate prezenศ›e la Festivalul de Film de la Veneศ›ia, รฎn cadrul premierei mondiale...

Prima victimฤƒ รฎn atacul de la liceul din Georgia ar fi o profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ

O profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ ar fi una dintre victimele atacului armat produs ieri la un liceu din statul american Georgia. Informaลฃia venitฤƒ din...

Cฤƒศ›el lovit mortal de o maศ™inฤƒ de poliศ›ie

Un incident neobiศ™nuit a avut loc รฎn judeศ›ul Gorj, รฎn localitatea Polovragi, unde un echipaj de poliศ›ie a accidentat mortal un cรขine cu autospeciala,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ