7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieA fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic Doicești-Șotânga, de 80 MW

A fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic Doicești-Șotânga, de 80 MW

Noul parc fotovoltaic Doiceşti – Şotânga, cu o putere instalată de 80 MW, a fost pus în funcţiune şi este parte a complexului energetic de la Doiceşti, care va include şi prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa.

Noul parc produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline cu o durată de viaţă de 25 de ani, fiind construit pe o suprafaţă de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Naţional prin cele două staţii de transformare 110/20 kV Şotânga şi Doiceşti.

Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor şi utilajelor folosite în execuţia viitoarei Centrale SMR de la Doiceşti, precum şi energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcţiune.

Pentru amplasamentul parcului, au fost realizate lucrări de stabilizare a depozitelor de cenuşă rezultate din exploatarea cărbunelui, cu respectarea legislaţiei din domeniul protecţiei mediului ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). În proces s-au respectat standardele de izolare a fostelor depozite, folosindu-se geotextile biodegradabile şi un strat de pământ, pentru a împiedica contactul resturilor de cenuşă cu mediul înconjurător, se precizează în comunicat.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.

„Complexul Energetic nuclear – fotovoltaic de la Doiceşti marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde şi siguranţa în alimentarea şantierului, aduce şi mai multă încredere investitorilor acestui proiect”, a declarat Teofil Mureşan, CEO E-INFRA.

La rândul său, Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica, a precizat că prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zonă.

„Proiectul Complexului Energetic de la Doiceşti este un exemplu de colaborare naţională şi internaţională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate şi pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară şi fotovoltaică, dar va aduce şi multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experienţă în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 şi 3 în ceea ce priveşte factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat şi o industrie pregătită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltăm un proiect sigur, eficient, care să pună România, şi implicit Doiceşti, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorului”, a declarat Cosmin Ghiţă.

RoPower Nuclear SA, societate înfiinţată de către Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL, este compania de proiect pentru dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti. RoPower combină expertiza celor doi acţionari – mamă şi are ca obiectiv, alături de partenerii NuScale, implementarea cu succes a reactoarelor modulare de mici dimensiuni pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, respectând cele mai înalte standarde şi reglementări naţionale şi internaţionale.

Amplasamentul fostei termocentrale Doiceşti a fost selectat ca locaţie candidată în urma studiilor preliminare realizate cu fonduri în valoare de 1,2 milioane dolari primite de la USTDA la începutul anului 2021.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...

Tipuri de cărucioare copii și cum să alegi modelul potrivit?

Pe piață există o varietate de modele de cărucioare copii, fiecare oferind diferite funcționalități și caracteristici. Alegerea unui model potrivit pentru copilul tău...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă