14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiAtragem cu prețuri de dumping la universități

Atragem cu prețuri de dumping la universități

Vine perioada din an în care universitățile românești se vor mândri cu numărul tot mai mare de studenți străini care vor să urmeze cursurile unei facultăți în țara noastră.

Rectorii de carieră politică vor transmite din nou că este o dovadă a progresului mediului academic românesc, în ciuda statisticilor internaționale care plasează instituțiile de învățământ superior din țara noastră tot mai jos.

În realitate, principalul argument pentru care tineri din Canada, SUA sau Japonia vin să studieze în România este nivelul scăzut al taxelor de școlarizare.

Firește, dacă ne uităm la nivelul de salarizare din țara noastră, apreciem cu ușurință că învățământul superior nu este accesibil multor tineri români.

De aceea avem foarte mulți studenți care sunt nevoiți să se și angajeze, încă din prima zi de facultate.

Dar pentru un american, taxa de la o universitate din România este de zece ori sau chiar și mai mult redusă față de una din SUA.

În ciuda dotărilor destul de modeste ale marilor universități de stat, experiența unor profesori – din nefericire, foarte mulți aflați în prag de pensionare – formează în România mulți tineri străini care se vor întoarce să lucreze în țările lor.

Coroborat cu nivelul ilogic de scăzut al taxelor, acest lucru nu înseamnă decât pierderi financiare pentru țara noastră.

Dar taxele de studiu din România nu pot ajunge la nivelul care cu adevărat să acopere costurile educării studenților pentru că statul nu vrea să crească finanțarea.

Ca taxele să crească, trebuie să crească și finanțarea per student alocată de stat, iar guvernanții au alergie când vine vorba de dat bani pentru Educație.

În plus, ar trebui crescut și nivelul de salarizare în România, o altă mare problemă pentru guvernanți.

Logic ar fi ca și salarizarea cadrelor didactice universitare să se apropie de media din țările UE.

Doar așa am putea aspira din nou la celebrul top 500 al universităților din lume, dar nu pare o miză pentru clasa politică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă