21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiChina restricționează exporturile de echipamente pentru drone, pe fondul tensiunilor tehnologice din...

China restricționează exporturile de echipamente pentru drone, pe fondul tensiunilor tehnologice din SUA

China a anunțat luni controale la exportul unor drone și a unor echipamente, afirmând că dorește să protejeze „securitatea și interesele naționale”, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite privind accesul la tehnologie, scrie Reuters.

Restricțiile privind echipamentele, inclusiv unele motoare de drone, lasere, echipamente de comunicare și sisteme antidronă, vor intra în vigoare la 1 septembrie, a declarat Ministerul Comerțului.

Controalele ar afecta, de asemenea, unele drone de consum, iar nicio dronă civilă nu ar putea fi exportată în scopuri militare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

„Extinderea modestă a Chinei a domeniului de aplicare a controlului dronelor sale este o măsură importantă pentru a demonstra poziția noastră de țară majoră responsabilă, pentru a pune în aplicare inițiativele de securitate globală și pentru a menține pacea mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt neidentificat.

Autoritățile au notificat țările și regiunile relevante, a precizat purtătorul de cuvânt.

China are o mare industrie de fabricare a dronelor și exportă pe mai multe piețe, inclusiv în SUA.

Legiuitorii americani au declarat că peste 50% dintre dronele vândute în SUA sunt produse de compania chineză DJI, iar acestea sunt cele mai populare drone folosite de agențiile de siguranță publică.

DJI a declarat luni că a respectat și aplicat întotdeauna cu strictețe legile și reglementările din țările sau regiunile în care operează, inclusiv cerințele de reglementare a controlului exporturilor din China.

„Nu am proiectat și fabricat niciodată produse și echipamente pentru uz militar și nici nu am comercializat sau vândut vreodată produsele noastre pentru a fi utilizate în conflicte militare sau războaie în orice țară”, a adăugat producătorul de drone.

În martie 2022, un retailer german a acuzat DJI că a divulgat Rusiei date privind pozițiile militare ucrainene, acuzație pe care compania a respins-o ca fiind „complet falsă”.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat în luna aprilie a acestui an că mass-media americană și occidentală răspândesc „acuzații nefondate” potrivit cărora ar fi exportat drone pe câmpul de luptă din Ucraina, adăugând că rapoartele reprezintă o încercare de „defăimare” a firmelor chineze și că va continua să consolideze controalele la exportul de drone.

Restricțiile privind exportul de drone vin după ce luna trecută China a anunțat controale la exportul unor metale utilizate pe scară largă în fabricarea cipurilor, în urma unor acțiuni ale Statelor Unite de a restricționa accesul Chinei la tehnologii-cheie, precum echipamentele de fabricare a cipurilor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă