Comisia Europeană a declarat vineri că a aprobat provizoriu plata către Italia a unei a treia tranșe de 18,5 miliarde de euro (20,43 miliarde de dolari) din fondurile de redresare post-COVID, notează Reuters.
Aprobarea sumei fusese blocată în martie din cauza nerespectării de către Roma a condițiilor politice convenite anterior.
Eliberarea fondurilor va mai dura încă ceva timp.
Comisia a precizat într-o declarație că evaluarea sa provizorie trebuie acum să obțină undă verde din partea unui grup de funcționari de finanțe ai UE (EFC) în termen de patru săptămâni, înainte de aprobarea finală de la Bruxelles și de transferul banilor.
Italia este în întârziere atât în ceea ce privește aprobarea „obiectivelor și etapelor” politice convenite cu Comisia, cât și în ceea ce privește cheltuirea banilor pe care i-a primit efectiv.
„Comisia Europeană încurajează cu tărie toate statele membre, inclusiv Italia, să procedeze la punerea în aplicare la timp a planurilor lor de redresare și de reziliență”, a adăugat aceasta.
Prim-ministrul Giorgia Meloni a salutat anunțul și a reiterat angajamentul Romei de a asigura toate cele 35 de miliarde de euro din fondurile post-COVID programate pentru acest an.
Italia urmează să primească aproximativ 191,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și subvenții din partea UE până în 2026.
Fostul premier italian Giuseppe Conte trebuie să răspundă de gestiunea de la începutul pandemiei de COVID-19
Fostul premier italian Giuseppe Conte, aflat în funcţie la începutul pandemiei de COVID-19, este vizat de o anchetă pentru posibile neglijenţe în gestionarea acestei crize sanitare, a raportat presa miercuri seară, relatează AFP.
Parchetul din Bergamo, oraş lombard din nordul Italiei care a avut unul din principalele focare de coronavirus la sosirea acestuia în Europa, şi-a definitivat ancheta după trei ani, potrivit principalelor cotidiene, printre care Il Corriere della Sera.
Conte, premier din 2018 până în 2021 şi actual preşedinte al Mişcării 5 Stele (partid populist din opoziţie), a fost audiat din iunie 2020 de un magistrat cu privire la gestionarea acestei crize.
Magistraţii îi suspectează pe Conte şi guvernul său că au subestimat răspândirea virusului, deşi datele la dispoziţia executivului arătau că situaţia la Bergamo şi în regiunea învecinată se înrăutăţea rapid, şi asta în timp ce forţele de ordine erau deja pregătite să izoleze aceste zone de restul ţării.
Magistraţii le reproşează în special că nu au creat între 3 şi 9 martie 2020 o “zonă roşie” cuprinzând două municipalităţi din această zonă, Nembro şi Alzano Lombardo, lovite în mod deosebit de COVID-19, transmite agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!