6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAnaliză: IRCC înregistrează prima scădere minoră după un an și jumătate de...

Analiză: IRCC înregistrează prima scădere minoră după un an și jumătate de creștere explozivă

IRCC a înregistrat la 1 iulie 2023 prima scădere minoră după un an și jumătate de creștere explozivă. Pare că ce a fost mai rău a trecut, iar piața bancară emite primele semne încurajatoare pentru perioada imediat următoare. Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, încă nu se pot bucura de o scădere semnificativă a ratelor, însă situația alarmantă a ieșit de sub codul roșu al creșterii dobânzilor variabile. Vestea excelentă este aceea că românii pot opta în continuare pentru soluții noi de finanțare sau de refinanțare pe dobânzi fixe chiar mai mici decât marja prezentă a IRCC.

La momentul actual, noua valoare a IRCC este de 5.94%, astfel înregistrându-se o diminuare de doar 0,04% care, concret, nu a impactat aproape deloc ratele creditelor existente cu dobânzi variabile legate de IRCC. Românii aproape că achită la creditele lor contractate în trecut aceleași rate ca în trimestrul precedent. Pragul de 5.94% al IRCC se va menține până la finalul lunii septembrie, la 1 octombrie având loc o nouă actualizare IRCC.

„Chiar dacă este infimă, această scădere de 0.04% reprezintă un prim semn pozitiv al redresării pieței creditelor. Pare că IRCC a intrat pe o pantă descedentă, însă diminuările trimestriate încă nu sunt semnificative. Așadar, în contextul în care IRCC scade într-o manieră lentă, instituțiile bancare din România scot pe piață credite ipotecare, noi sau de refinanțare, cu dobânzi fixe chiar mai mici decât indicele IRCC. În concluzie, IRCC nu mai este chiar atât de important acum, căci avem soluții de finanțare și de refinanțare pe dobânzi fixe avantajoase. Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani câștigă suficient timp pentru ca IRCC-ul să scadă considerabil”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

IRCC a crescut constant timp de 1 an și jumătate. La început de 2022 era 1.17%, a atins vârful maxim pe 1 aprilie 2023 cu valoarea de 5.98%, iar de la 1 iulie și până pe 30 septembrie rămâne la marja de 5.94%. Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât și creditele ipotecare noi, au în prezent dobânzi variabile între 8.04% și chiar 9%.

La polul opus, dobânzile fixe nu au scăzut lent, ci chiar în ritm alert. Acum dobânzile fixe ale creditelor ipotecare au valori similare cu cele de la începutul anului 2022. Instituțiile bancare au încetat să mai aștepte scăderea IRCC, așa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să mențină în continuare un flux normal și responsabil de creditare, dar și pentru a oferi soluții de refinanțare avantajoase și bune pentru cei care sunt împovărați de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC.

 Creditele ipotecare cu dobânzi fixe pot fi contractate acum la marje de dobândă mai accesibile decât cele variabile. Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanțare, sunt:

a. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.1% + IRCC.

b. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.89%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.5% + IRCC.

c. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5.90%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.4% + IRCC.

În concluzie, planurile românilor de a-și achiziționa propriile locuințe prin credite nu mai sunt puse în așteptare din cauza valorii IRCC deoarece acum băncile au oferte de creditare pe dobânzi fixe concepute chiar pentru a susține și sprijini nevoia absolut firească a oamenilor de a locui în imobile proprii. Cu toate acestea, reamintim cititorilor noștri că toate ofertele de creditare competitive sunt valabile pe o perioadă limitată de timp, instituțiile bancare din România actualizându-le în funcție de propriile politici și obiective interne.

În concluzie, dacă nu ai fost hotărât până acum să faci un nou credit sau o refinanțare, acum este cel mai favorabil moment să iei legătura cu unul dintre brokerii de credite AVBS Credit pentru a-ți prezenta cele mai bune oferte de finanțare de pe piața bancară, acele oferte care să se potrivească întru totul nevoilor și contextului tău financiar.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă