1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăVideoJake Sullivan: În prezent, „Wagner nu luptă în Ucraina”

Jake Sullivan: În prezent, „Wagner nu luptă în Ucraina”

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri (21 iulie) forumului de securitate din Aspen că gruparea de mercenari Wagner nu luptă în prezent în Ucraina, potrivit Reuters.

Șeful grupului, Yevgeny Prigozhin, a fost prezentat într-un videoclip miercuri, spunând că luptătorii săi nu vor mai lua parte deocamdată la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să-și adune forțele pentru Africa.

Prezența grupului Wagner în Belarus aduce riscuri pentru NATO și UE. Premierul Poloniei s-a consultat cu liderii Franței și Germaniei

Intrarea mercenarilor grupului Wagner în Belarus, urmată de eventuala lor colaborare cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, care este aliatul lui Putin, generează riscuri suplimentare pentru NATO și UE, întrucât Belarus are frontieră comună cu trei țări membre ale NATO și ale Uniunii Europene: Polonia, Letonia și Lituania.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 iunie 2023, autoritățile de la Moscova și de la Minsk anunțau că criza din Rusia a fost dezamorsată printr-o înțelegere intervenită între președintele Republicii Belarus și liderul grupului Wagner. Conform acestei înțelegeri, mercenarii Wagner, în frunte cu liderul lor, Evgheni Prigojin, scapă de toate acuzațiile penale care li se pregăteau în Rusia, în schimbul mutării lor în Belarus, unde ar urma să colaboreze cu armata din Belarus. Wagner ar avea, conform declarațiilor lui Prigojin, circa 25.000 de luptători. Spre deosebire de militarii de rând ai armatelor din Rusia sau Belarus, mercenarii Wagner sunt foarte bine antrenați. Prezența Wagner în Belarus înseamnă, practic, sosirea lor în centrul Europei, până la frontiera NATO și a Uniunii Europene, întrucât Belarus are granițe terestre cu Polonia, cu Letonia și cu Lituania. Drept urmare, în seara zilei de sâmbătă, s-a desfășurat o reuniune a Biroului Național de Securitate al Poloniei, sub conducerea șefului statului, Andrzej Duda. Ulterior, duminică dimineață, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a precizat că a avut consultări cu mai mulți lideri europeni. Printre aceștia s-au numărat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, precum și șefa guvernului Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat Polish Radio 24. Premierul Morawiecki a precizat că ședința Biroului Național de Securitate al Poloniei, în care s-au audiat și rapoarte ale serviciilor secrete, a fost organizată pentru „a trage concluzii și a construi scenarii pentru potențialele noastre reacții pentru următoarele zile, care vor fi rezultatul a tot ceea ce se poate întâmpla”.

Nici situația din Rusia, în ciuda aparentei înțelegeri între liderii Wagner și cei ai Republicii Belarus, și, implicit, a “armistițiului” dintre Wagner și conducerea Rusiei, nu părea a fi stabilizată. Drept dovadă, la mijlocul zilei de duminică, 25 iunie, canalele Telegram din Rusia anunțau că două aerodromuri și un comandament al Forțelor Aeriene ale Rusiei din regiunea Rostov se află, încă, sub controlul Wagner. În Rusia, România are o ambasadă, cu sediul la Moscova, precum și două consulate generale, în orașele Sankt Petersburg și Rostov pe Don. Reprezentanțele României în Rusia și Belarus nu au transmis către public, până ieri, informații specifice legate de criza Wagner. Totuși, Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a difuzat, la 24 iunie, un comunicat în care le amintea cetățenilor români recomandarea de a părăsi teritoriul Rusiei și de a evita călătoriile neesențiale în Rusia.

“În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă de la începutul anului precedent, MAE face următoarele precizări: MAE reamintește alertele anterioare și reiterează recomandările adresate cetățenilor români de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând”, a transmis Ministerul de Externe al României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj pe internet, în data de 24 iunie 2023. “Autoritățile române urmăresc îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre evoluții. Suntem în contact permanent cu Aliații”, a anunțat președintele României.

În Polonia, Biroul Național de Securitate a avut, în seara zilei de 24 iunie, o reuniune de urgență, sub conducerea șefului statului, Andrzej Duda, cu participarea premierului, Mateusz Morawiecki. Polonia avertizează că prezența Wagner în Belarus înseamnă prezența mercenarilor ruși la granițele NATO și ale Uniunii Europene.

„Am analizat. Cred că și mulți polonezi vor fi surprinși când vor analiza toate implicațiile care vin spre noi. Cu toate acestea, cel mai important lucru din toate acestea este unitatea, unitatea în cadrul Organizației NATO și a Uniunii Europene”

Mateusz Morawiecki,

Premierul Poloniei

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Erling Haaland își prelungește contractul cu Manchester City! Ce salariu va câștigă norvegianul

Erling Haaland va continua să joace pentru Manchester City, urmând să semneze un nou contract care îi va aduce un salariu impresionant. Manchester City, campioana...

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....

Horoscop 22 noiembrie 2024. Un potențial partener romantic ar putea ieși în evidență pentru capricorni

Horoscop 22 noiembrie 2024. O zi plină de energie cosmică te așteaptă! Horoscop 22 noiembrie 2024 BerbecAstăzi ai putea resimți incertitudini financiare, ceea ce te...
Ultima oră
Pe aceeași temă