20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒCriza politicฤƒLรกszlรณ Tล‘kรฉs nu renunศ›ฤƒ la Steaua Romรขniei. A anunศ›at cรขnd e programat...

Lรกszlรณ Tล‘kรฉs nu renunศ›ฤƒ la Steaua Romรขniei. A anunศ›at cรขnd e programat procesul la รŽnalta Curte

Preศ™edintele Consiliului Naศ›ional Maghiar din Transilvania, Lรกszlรณ Tล‘kรฉs, a anunศ›at, la Bฤƒile Tuศ™nad, data la care รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie (ICCJ) va decide procesul demarat de el, dupฤƒ ce Klaus Iohannis i-a retras decoraศ›ia Steaua Romรขniei.

โ€œEste de notorietate cฤƒ protectoratul a fost exercitat de unele puteri imperialiste asupra coloniilor lor. Tirolul de Sud โ€“ dat de mine ca exemplu de urmat โ€“ nu a fost ลŸi nu este colonie, ci este exemplul cel mai reuศ™it al autonomiei teritoriale, รฎnfฤƒptuitฤƒ cu respectarea integritฤƒศ›ii teritoriale a Italiei. De altfel, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritฤƒลฃilor Naลฃionale cu sediul รฎn Cluj-Napoca a ศ™i publicat un studiu intitulat โ€žTirolul de Sud โ€“ un model de autonomie ลŸi convieลฃuireโ€.

Neรฎndoielnic, prin retragerea Ordinului Naศ›ional conferit de preศ™edintele Romรขniei, domnul Traian Bฤƒsescu subsemnatului โ€žรฎn semn de รฎnaltฤƒ apreciere a curajului ศ™i demnitฤƒศ›ii de care a dat dovadฤƒ, declanศ™รขnd prin exemplul personal revolta istoricฤƒ a poporului romรขn รฎmpotriva dictaturii comunisteโ€, s-au รฎncฤƒlcat prevederile art.1, alin. 3 din Constituลฃia Romรขniei, referitoare la respectarea โ€židealurilor Revoluลฃiei din decembrie 1989โ€, precum ศ™i cele referitoare la libertatea de exprimare.

Dupฤƒ procese รฎndelungate, problema nelegalitฤƒศ›ii ordinului prezidenศ›ial de retragere emis de preศ™edintele รฎn funcศ›ie, Klaus Iohannis la 4 martie 2016, va fi tranศ™atฤƒ de รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie la 10 octombrie 2023. Motivele pentru care recursurile mele au fost admise de douฤƒ ori de suprema instanศ›ฤƒ le pun la dispoziศ›ia oricui, deoarece acum douฤƒ zile mi s-a comunicat motivarea Deciziei nr. 2732 din 23 mai 2023, pronunศ›atฤƒ รฎn dosarul nr. 162/2/2022. ศ˜i รฎn acest proces sunt reprezentat de acelaศ™i avocat care m-a reprezentat ศ™i รฎn procesul de evacuare de la Timiศ™oara, รฎn anul 1989.

Dupฤƒ cum vฤƒ este cunoscut, protestul enoriaศ™ilor faศ›ฤƒ de punerea รฎn executare a hotฤƒrรขrii de evacuare emisฤƒ la iniศ›iativa Securitฤƒศ›ii ศ™i solidaritatea romรขno-maghiarฤƒ au declanศ™at revolta popularฤƒ la Timiศ™oara, care s-a extins รฎn toatฤƒ ศ›ara, ducรขnd la cฤƒderea dictaturii comunisteโ€, a transmis Tล‘kรฉs, printr-un comunicat de presฤƒ remis cotidianului national โ€œRomรขnia liberฤƒโ€.

Preศ™edintele Consiliului Naศ›ional Maghiar din Transilvania a mai precizat: โ€œSubsemnatul la Universitatea de varฤƒ de la Bฤƒile Tuศ™nad din anul 2011 am venit cu propunerea ca Romรขnia ลŸi Ungaria, dupฤƒ exemplul Italiei ลŸi Austriei, sฤƒ-ลŸi aroge รฎmpreunฤƒ, statutul de puteri garante asupra Transilvaniei (โ€žvรฉdhatalmi stรกtusโ€ โ€“ unde vรฉd = protejeazฤƒ, hatalom = putere; รฎn limbajul juridic romรขn se foloseลŸte noลฃiunea de putere garantฤƒ). M-am inspirat din statutul realizat รฎn comun de Italia ลŸi Austria, care a condus la autonomia teritorialฤƒ al Tirolului de Sud, regiune din Italia care de atunci cunoaศ™te o prosperitate fฤƒrฤƒ precedent. FireลŸte, subsemnatul am avut รฎn vedere ca cele douฤƒ guverne, de comun acord, sฤƒ aibฤƒ acest rol de putere garantฤƒ ลŸi sฤƒ acลฃioneze รฎmpreunฤƒ pentru gฤƒsirea unei soluลฃii reciproc acceptabile รฎn vederea creฤƒrii autonomiei teritoriale preconizate ลŸi de UDMR. Repet ลŸi cu acest prilej, propunerea mea nu s-a referit la รฎnfiinศ›area unui โ€žprotectorat al Ungariei asupra Transilvanieiโ€, cum s-a afirmat รฎn mass media ศ™i s-a reศ›inut de cฤƒtre Consiliul de Onoare al Ordinului Naศ›ional Steaua Romรขniei รฎn necunoลŸtinลฃฤƒ de cauzฤƒ sau din dorinศ›ฤƒ de denigrare!โ€.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  TwitterFacebook ศ™i Google News!

Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Mihail Muศ™oiu lucreazฤƒ รฎn presa centralฤƒ din anul 2008. Din anul 2018 lucreazฤƒ la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€. A absolvit Facultatea de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii din cadrul Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti. Deศ›ine un master รฎn Cercetare รฎn ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii. Este, de asemenea, profesor pentru รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขntul primar ศ™i preศ™colar.
Cele mai citite

Medie peste media umanฤƒ – Academia Catavencu

Premierul Ciolacu a afirmat, recent, la Palatul Parlamentului, cฤƒ a susศ›inut examenul de Bacalaureat รฎn 1986 ศ™i cฤƒ a luat o medie โ€žsuficient...

Scandal de proporศ›ii dupฤƒ ce s-au aflat salarile de Manchester United! Casemiro, ศ›inta fanilor

Salariile jucฤƒtorilor de la Manchester United: Casemiro ศ™i Bruno Fernandes, cei mai bine plฤƒtiศ›i. Fanii lui Manchester United au fost uimiศ›i sฤƒ descopere salariile jucฤƒtorilor...

Scene incredibile la spitalul din Sรขnnicolau Mare: Un ศ™obolan a coborรขt din tavan

Un ลŸobolan care ลŸi-a fฤƒcut simลฃitฤƒ prezenลฃa la Spitalul Orฤƒศ™enesc din Sรขnnicolau Mare. Acesta a coborรขt din tavanul de rigips, strecurรขndu-se printr-o gurฤƒ de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ