7.6 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFoame de bani. Guvernul recurge la noi taxe și impozite. Ce se...

Foame de bani. Guvernul recurge la noi taxe și impozite. Ce se schimbă de la 1 septembrie

Guvernul nu are o strategie clară în acest moment pentru a acoperi gaura bugetară, însă pare că ar lua în calcul sugestiile experților Băncii Mondiale, care și-au început raportul cu privire la impozitarea prea mică a proprietăților. Totodată, social-democrații insistă cu impozitarea luxului și a viciilor.

Printre măsurile care s-au luat în calcul se numără inclusiv scumpirea produselor de hrană pentru animalele de companie, care nu vor mai beneficia de facilități fiscale. De asemenea, Ministrul Finanțelor vrea ca prețul tutunului și al alcoolului să crească începând cu această dată. Reprezentanții din industrie au transmis mai multe scrisori deschise prin care atrag atenția Guvernului că țigările sunt deja scumpe, raportat la puterea de cumpărare din țara noastră. Potrivit datelor INS, prețul zahărului a crescut cu 55% în ultimele 12 luni, iar de la 1 ianuarie băuturile cu zahăru au fost scumpite.

,,Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr. Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie.„, a declarat Alice Nichita, președinte Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.

Tot de la 1 septembrie 2023 este luată în calcul creșterea taxei pe valoarea adăugată la 19% și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

Se introduce un impozit special

Sistemul actual de taxare a proprietății imobiliare din România ar fi inechitabil și ar aduce puține încasări la buget, și de aceea ar trebui reformat, potrivit experților Băncii Mondiale într-un studiu trimis Guvernului.

“România obține venituri relativ mici din impozitarea recurentă a proprietății imobiliare. Începând din 2020, impozitele recurente pe proprietate au generat 0,5% din PIB, comparativ cu o medie de 1,2% în UE27. Pe lângă veniturile scăzute, există deficiențe esențiale în ceea ce privește conceperea impozitelor. În special, impozitul se bazează pe suprafață, ceea ce este atât ineficient, cât și inechitabil în comparație cu un sistem bazat pe valoarea de piață”. Dacă ar fi ca toate impozitele să fie majorate, ar fi sume consistente la buget. Un raport Eurostat arată că nu mai puțin de 95,3% din populaţia României avea în 2021 o proprietate personală ceea ce clasează țara noastră pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Pe lângă aceasta, Guvernul ar vrea introducerea unui nou impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro. Un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5000 de euro anual.

De noile taxe nu scapă nici industria divertismentului, acolo unde Ministerul de Finanțe analizează inclusiv creșterea TVA pentru plimbările de agrement.

De asemenea, anul 2024 ar putea să vină cu un impozit mai mare pe dividende. Astfel, din septembrie, angajații din agricultură și construcții ar putea fi obligați să plătească contribuția de sănătate de 10%, iar economiștii sunt de părere că aceștia ar putea să fie plătiți cu 300-400 de lei mai puțin.

Guvernul ia în calcul creșterea salariului minim în două etape: de la 3000 la 3300 de lei și ulterioe de la 3300 la 3750 de lei.

De asemenea va crește salariul minim în construcții de la 4000 de lei la 4500 de lei.

În sectorul construcțiilor, Guvernul va da cu o mână și va lua cu alta. Crește salariul minim, dar în schimb aceștia vor începe să plătească CASS.

Eliminarea facilităților fiscale în IT

Tot mai multe voci susțin că industria IT nu are nevoie de facilități fiscale. Cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt în sectorul IT, astfel că facilităţile fiscale în acest domeniu, care sunt deja de 10 ani de zile, şi-au atins maximumul, a afirmat joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

„INS-ul a dat publicităţii salariile medii. Salariile medii brute din construcţii sunt undeva la 5.000 lei, adică nu sunt nişte salarii extraordinare, după urma cărora mai poţi să mai iei în continuare taxe şi impozite. Cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt în sectorul IT – şi aici suntem de acord cu toţii că această facilitate, care e deja de 10 ani de zile, şi-a atins maximumul. În momentul în care salariile din IT sunt pe locul I în economie, e clar că nu mai e nevoie de această facilitate. O facilitate e creată pe o perioadă limitată de timp, să ajuţi un sector care din diverse motive nu performează. Aici cred că trebuie analizat, trebuie văzut încă o dată dacă mai sunt necesare – şi putem să discutăm orice tip de măsură de la 1 ianuarie”, a menţionat Florin Jianu, în cadrul unei conferinţe de presă.


Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare o OUG cu modificările fiscale astfel încât măsurile să poată fi implementate treptat, începând cu luna septembrie.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Studiu Deloitte: Cum să cheltuim responsabil de Crăciun, în contextul inflației

Cheltuielile de Sărbători vor fi mai mari cu aproximativ 8% anul acesta, comparativ cu anul trecut, în principal din cauza creșterii prețurilor Potrivit studiului Deloitte Holiday...

Horoscop 17 decembrie 2024. Astrele sugerează un echilibru emoțional esențial

Horoscop 17 decembrie 2024. Astrele sugerează un echilibru emoțional esențial pentru a naviga provocările zilei. Horoscop 17 decembrie 2024 Iată ce te așteaptă pentru fiecare...

David Popovici l-a refuzat pe Ciucă pentru imaginea unui proiect guvernamental. „O glumă de strategie”

David Popovici, campion olimpic la înot, a luat poziție împotriva unor inițiative guvernamentale menite să promoveze sportul în România. Alături de tatăl său, Mihai Popovici,...
Ultima oră
Pe aceeași temă