19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalReacții internaționale pozitive după acordul dat de Erdogan aderării Suediei la NATO

Reacții internaționale pozitive după acordul dat de Erdogan aderării Suediei la NATO

Mai multe reacții internaționale pozitive nu au întârziat să apară după acordul dat de Erdogan aderării Suediei la NATO.

Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică(NATO), pe care o bloca de peste un an, relatează AFP.

“Sunt pregătit să lucrez cu preşedintele Erdogan şi Turcia pentru a întări apărarea şi descurajarea în zona euro-atlantică”, a declarat Joe Biden într-un comunicat, spunând că “aşteaptă cu nerăbdare” să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat luni “o zi bună” pentru ţara sa şi un “pas foarte mare” după unda verde dată de preşedintele turc intrării Suediei în NATO, potrivit agerpres.ro.

Mai multe reacții internaționale au urmat la acordul lui Recep Tayip Erdogan dat aderării Suediei la NATO, printre care și Germania

“Facem un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă de presă la Vilnius, unde are loc summitul Alianţei, spunând că este “foarte bucuros” de acordul anunţat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Într-un mesaj postat pe Twitter, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a salutat “veştile bune de la Vilnius” după acordul dat de preşedintele Erdogan. “Calea pentru ratificarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO este în sfârşit liberă”, a spus ea.

Erdogan şi-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de peste un an.

Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. „Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei parlamentului turc cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson, în ajunul summitului NATO de la Vilnius.

A finaliza aderarea Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securităţii tuturor aliaţilor NATO în această perioadă critică. Ne face pe toţi mai puternici şi mai în siguranţă”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele turc legase sprijinul său pentru candidatura Suediei la NATO de negocierile de aderare a ţării sale la UE.

Erdogan a purtat discuţii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cursul cărora ambii au convenit să „revitalizeze” relaţiile dintre Turcia şi UE, potrivit liderului european.

Stoltenberg a mai indicat că Suedia a fost de acord, „în calitate de membru al UE, să sprijine activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE şi să contribuie la modernizarea acordului de uniunea vamală UE-Turcia şi liberalizarea vizelor”.

Turcia, oficial candidată, şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare la UE, care au început în 2005, sunt la punct mort de câţiva ani.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în...
Ultima oră
Pe aceeași temă