0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternațional86 de migranți din Africa au fost salvați în largul arhipelagului Canare

86 de migranți din Africa au fost salvați în largul arhipelagului Canare

Circa 86 de migranți din Africa subsahariană au fost salvați luni de la bordul unei ambarcaţiuni localizate mai devreme în timpul aceleiaşi zile în largul arhipelagului Canare, a anunţat un purtător de cuvânt al echipelor de salvare spaniole, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Un avion trimis de salvatori estimase iniţial că numărul de persoane aflate la bordul acestei ambarcaţiuni ar putea fi de „circa 200” şi că aceasta părea să corespundă unei nave plecate din Senegal în urmă cu aproape două săptămâni şi dată dispărută cu aproximativ 200 de persoane la bord, potrivit ONG-ului Caminando Fronteras.

Însă Serviciul spaniol de salvare pe mare a recunoscut apoi că s-a înşelat în estimarea sa.

„Cifra pe care am avansat-o mai devreme provenea de la avionul de căutare Sasemar 101” care a localizat ambarcaţiunea, „însă este dificil pentru un mijloc aerian să determine numărul de persoane” exact, s-a justificat purtătoarea de cuvânt a Serviciului.

86 de migranți au fost salvați din arhipelagul Canare, această rută fiind folosită după înăsprirea controalelor în Mediterana

Migranţii salvaţi sunt 80 de bărbaţi şi 6 femei, a mai precizat ea, adăugând că o navă de salvare pe mare îi aduce spre insula Gran Canaria, unde ar urma să ajungă cu puţin înainte de orele 19:00 GMT.

Spania este una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor ilegali în Europa.

Potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Afacerilor Interne spaniol, 12.704 de migranţi au sosit în mod ilegal în Spania în primul semestru al acestui an, dintre care majoritatea au ajuns în Canare (7.213), cifră în scădere cu 11,35% în raport cu aceeaşi perioadă din 2022.

De mai mulţi ani, ruta migraţiei spre insulele Canare este folosită în mod intens din cauza înăspririi controalelor în Mediterana. Naufragiile sunt frecvente acolo, traversarea fiind extrem de periculoasă din cauza curenţilor puternici şi stării precare a ambarcaţiunilor.

Spania salvează 120 de migranți, pe mare, lângă Gran Canaria

Spania a realizat o nouă misiune de salvare pentru 120 de migranți, naufragiați pe mare, în oceanul Atlantic, lângă Gran Canaria.

O sută douăzeci de migranți salvați din Oceanul Atlantic au fost transportați miercuri cu o navă spaniolă a pazei de coastă în portul Arguineguin din Gran Canaria, relatează Reuters.
Migranții subsaharieni au fost localizați la bordul a două bărci de cauciuc, la 75 de mile sud-est de insula Gran Canaria, marți (25 ianuarie), seara, au declarat autoritățile locale.

Spania a intervenit pentru a salva 120 migranți, pe mare, lângă Gran Canaria, printre care erau și femei gravide

Crucea Roșie a spus că cinci femei însărcinate au fost transportate la spital conform protocoalelor de sănătate.
Potrivit datelor guvernului spaniol, 790 de migranți au călătorit periculos din Africa de Vest către arhipelagul Canare, până la data de 16 ianuarie a acestui an.

Peste 4.400 de migranți, între care cel puțin 205 copii, au murit în mare în 2021 încercând să ajungă în Spania, a anunțat luni o organizație neguvernamentală. ONG-ul Caminando Fronteras a spus că dublarea numărului de victime față de 2020 s-a datorat rutelor mai periculoase alese, bărcilor mai puțin trainice și ezitării unor nave de a salva migranți în larg. Potrivit datelor guvernamenale spaniole citate de Reuters, 39.000 de migranți au reușit să ajungă Spania pe mare sau pe uscat anul trecut, o cifră similară cu cea din 2020. Caminando Fronteras a spus că peste 90% din cei dispăruți sau decedați se aflau în cele 124 de ambarcațiuni naufragiate în încercarea de a ajunge în insulele Canare, din Oceanul Atlantic. Din 2020, arhipelagul spaniol din largul coastelor de nord-vest ale Africii a devenit ținta predilectă a migranților care încearcă să ajungă în Spania, un număr mult mai mic alegând ruta mediteraneeană, potrivit moldova.europalibera.org.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă