23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri ce implică 45...

Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri ce implică 45 de soldați de fiecare parte

Rusia şi Ucraina au anunţat joi un schimb de prizonieri, implicând returnarea a 45 de soldaţi de fiecare parte, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 45 de militari ruşi au fost returnaţi din arestul ucrainean, a relatat agenţia de presă rusă RIA.

Andri Ermak, şeful cancelariei prezidenţiale a Ucrainei, a spus că 45 de militari şi doi civili au fost returnaţi Ucrainei.

Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Ermak a declarat că unii dintre cei eliberaţi au luptat la Mariupol şi în combinatul siderurgic Azovstal din sudul oraşului, iar alţii în prima linie în altă parte.

„Fiecare dintre ei este un erou”, a spus Ermak.

Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a declarat că majoritatea celor eliberaţi au fost „răniţi grav” şi toţi vor avea nevoie de reabilitare.

Într-o postare separată, Ermak a spus că doi copii în vârstă de şase şi zece ani au fost lăsaţi să se întoarcă în Ucraina după eliberarea mamei lor, medic militar, în octombrie anul trecut.

Rusia şi Ucraina au schimbat periodic grupuri de prizonieri în timpul războiului, aflat acum în a 17-a lună.

Lubineţ a spus că 2.576 de ucraineni au fost eliberaţi în schimburi de prizonieri de la începutul invaziei pe scară largă declanşate de Rusia împotriva vecinului său în februarie 2022.

Al treilea schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

În seara zilei de sâmbătă, 9 aprilie, s-a desfășurat al treilea schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Anunțul despre această acțiune a fost transmis din partea Kievului.

Potrivit acestui anunț, Ucraina a primit 26 de foști prizonieri, dintre care 14 militari și 12 civili. Toți aceștia au revenit pe teritoriul Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

Adolescentă la volan urmărită de poliție pe străzile din București. A avariat cinci mașini

O tânără de 17 ani a fost urmărită în trafic de polițiști pe străzile din București. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3 dimineața,...
Ultima oră
Pe aceeași temă