4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRăzbunări politice în Universitatea din București. Prodecan de la Jurnalism, demis după...

Răzbunări politice în Universitatea din București. Prodecan de la Jurnalism, demis după ce a scutit facultatea de plata a peste 26 mii euro. DOCUMENTE

Dan Podaru, consilier local PNL al sectorului 1, a fost demis din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București (UB), pentru că o firmă deținută de un coleg de partid a realizat noul site al instituției, pentru 0 lei.

Măsura demiterii lui Podaru i-a fost cerută decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Antonio Momoc, de către rectorul UB, Marian Preda, fost membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP), care a invocat într-o ședință a Consiliului universitar existența unei sesizări la Comisia de Etică.

prodecan FJSC

Argumente de pe Facebook

Momoc a executat și l-a destituit pe Podaru, aducând ca argument “discuții din social media”, după cum se arată în adresa decanului către rectorul Preda.

În documentul către rector, Momoc invocă fapte semnalate de site-ul investigațiimedia.ro.

Mai exact, că la propunerea lui Podaru, a fost încheiat un contract între FJSC și agenția de publicitate WOPA, “deținută de colegul de partid al prodecanului”, în urma căruia firma trebuia să realizeze noul site al facultății.

În același document, se menționează că al doilea acționar al WOPA, Costin Buta, coleg cu Podaru în PNL, a gestionat parteneriatul.

prodecan FJSC

Decanul FJSC menționează că aspectele prezentate mai sus au creat “suspiciuni” și au afectat imaginea facultății.

Ceea ce nu precizează Momoc este că parteneriatul a fost dus la bun sfârșit, având toate avizele și fiind semnat chiar și de rectorul Marian Preda.

Scandal pentru 0 lei cheltuiți

În contractul dintre WOPA și UB, obținut de “România liberă”, se arată că agenția de publicitate realizează gratuit site-ul.

La primul punct al obligațiilor WOPA, din Acordul de parteneriat, se menționează: “WOPA se angajează, pe cheltuială exclusivă, să realizeze în 6 luni de la semnarea acordului, toate cerințele specificate”.

Aceasta, în condițiile în care, potrivit informațiilor obținute de “România liberă” de la surse din cadrul UB, instituția de învățământ superior pregătise un buget de peste 26,5 mii de euro pentru realizarea site-ului rebranding.

Potrivit acelorași surse, au fost organizate trei licitații publice în acest sens, fiecare fiind anulată.

prodecan FJSC

După destituirea Prodecanului Podaru, a venit și decizia Comisiei de Etică, care nu a propus însă nicio sancțiune pentru Dan Podaru, recomandându-i acestuia “prudență și diligență”.

Podaru a decis să conteste în instanță de judecată hotărârea prin care a fost demis, în condițiile în care contractul invocat a fost semnat și de rectorul Marian Preda.

Rectorul UB spune că întreaga responsabilitate a demiterii îi revine decanului.

“Este dreptul dumnealui (n.r. – lui Dan Podaru) să acționeze în instanță. Decanul numește, decanul demite. Noi, la Rectorat, doar luăm act de decizie. Universitatea a câștigat toate procesele de acest gen”, a declarat Marian Preda, pentru “România liberă”.

Întrebat despre valoarea de 0 lei a contractului pentru care a fost demis Podaru, rectorul UB a spus că “acestea sunt chestiuni tehnice”, pe care nu dorește să le comenteze.

“Sunt două departamente în Facultate, iar la nivelul prodecanilor era reprezentat unul singur. Aceasta a fost și motivația mea în decizie. Este adevărat că agenția a suportat toate costurile. Acest lucru a însemnat o economie pentru facultate. Nu văd o problemă de legalitate. Trebuia să se știe de la început despre relația dintre cei doi”, ne-a declarat Antonio Momoc.

Decanul FJSC recunoaște că Buta a fost angajat de facultate.

“A fost angajat ca referent, pentru că era nevoie de un specialist pentru transferul datelor către WOPA, iar IT-istul universității era depășit. S-a prezentat domnul Buta și a câștigat. Se putea prezenta orice specialist în domeniu la concurs”, ne-a mai precizat Momoc.

Întrebat dacă Podaru a făcut parte din comisia de examinare, decanul a spus că nu poate preciza acest lucru, pentru a nu încălca legislația GDPR.

Legat de bugetul de peste 26 mii de euro, Momoc a declarat: “Nu știu dacă aceasta este suma exactă, dar, da, Universitatea a avut buget pentru transferul datelor și realizarea unui nou site. S-a realizat o economie. Totul a fost legal”.

Podaru a reacționat pe pagina sa de Facebook.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Motivul pentru care Erling Haaland ar putea face închisoare

Erling Haaland, celebrul atacant norvegian de la Manchester City, ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea în Elveția, conform publicației Blick. Motivul pentru care Erling...

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă