Ministrul Adrian-Ioan Veștea a dispus, în cadrul unei întâlniri de lucru cu factorii responsabili cu implementarea jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), repartizate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, accelerarea măsurilor necesare pentru îndeplinirea Jalonului 310, privind „Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ şi de instituire a unor consorţii administrative în unităţile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcţionale”, potrivit agerpres.ro.
Decizia a fost luată întrucât, deşi a fost adoptată Legea nr. 375/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Comisia Europeană a anunţat că acest jalon nu este considerat îndeplinit în absenţa respectării în totalitate a cerinţelor din Decizia Consiliului Uniunii Europene (CID) de punere în aplicare a PNRR pentru România.
Ministrul Veștea vrea îndeplinirea jalonului 310 din PNRR, dar concret, CID consideră ca netranspuse în Legea nr. 375/2022:
- acordarea de personalitate juridică consorţiilor administrative şi existenţa unui organ de coordonare la nivelul acestora;
- corelarea consorţiilor administrative cu zonele rurale funcţionale care prezintă un anumit grad de integrare economică şi socială şi/sau se confruntă cu provocări şi oportunităţi similare pentru dezvoltarea lor;
- existenţa unui buget transparent şi previzibil;
- asigurarea integrării digitale depline a serviciilor publice furnizate de unităţile administrativ-teritoriale din consorţii.
Ministrul Veștea a decis îndeplinirea jalonului 30 PNRR, MDLPA urmând să formuleze propuneri de amendamente
În aceste condiţii, ministrul dezvoltării a dispus ca MDLPA să formuleze propuneri de amendamente care să răspundă în totalitate cerinţelor din PNRR şi care să fie transmise atât la Cancelaria Prim-Ministrului, cât şi la Comisia Europeană, şi, după obţinerea validării acesteia din urmă, să fie supuse analizei Senatului în vederea aprobării prin Lege.
Serviciul Comunicare
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Guvernul Ciolacu va fi votat joi după ce miniștrii au primit avize favorabile
Guvernul Ciolacu va fi votat, joi, în Parlament după ce toți miniștrii desemnați au primit miercuri avize favorabile în comisiile de specialitate. Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat miercuri că nu va vota pentru guvernul Ciolacu dacă este păstrat la Sănătate Alexandru Rafila.
Potrivit agendei Parlamentului, pe ordinea de zi a ședinței figurează prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului și votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului, potrivit jurnalul.ro.
Ședința începe la ora 12.00.
Miercuri toți miniștrii desemnați au primit avize favorabile în comisiile de specialitate.
Conducerile PSD și PNL au votat, marți seara, listele cu miniștrii propuși pentru a face parte din guvernul Marcel Ciolacu.
Lista miniștrilor propuși:
PSD
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
PNL
Ministerul de Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiției – Alina Gorghiu
Ministerul Educației – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminița Odobescu
Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea
Ministerul Culturii- Raluca Turcan.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!