11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrezența grupului Wagner în Belarus aduce riscuri pentru NATO și UE. Premierul...

Prezența grupului Wagner în Belarus aduce riscuri pentru NATO și UE. Premierul Poloniei s-a consultat cu liderii Franței și Germaniei

Intrarea mercenarilor grupului Wagner în Belarus, urmată de eventuala lor colaborare cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, care este aliatul lui Putin, generează riscuri suplimentare pentru NATO și UE, întrucât Belarus are frontieră comună cu trei țări membre ale NATO și ale Uniunii Europene: Polonia, Letonia și Lituania.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 iunie 2023, autoritățile de la Moscova și de la Minsk anunțau că criza din Rusia a fost dezamorsată printr-o înțelegere intervenită între președintele Republicii Belarus și liderul grupului Wagner. Conform acestei înțelegeri, mercenarii Wagner, în frunte cu liderul lor, Evgheni Prigojin, scapă de toate acuzațiile penale care li se pregăteau în Rusia, în schimbul mutării lor în Belarus, unde ar urma să colaboreze cu armata din Belarus. Wagner ar avea, conform declarațiilor lui Prigojin, circa 25.000 de luptători. Spre deosebire de militarii de rând ai armatelor din Rusia sau Belarus, mercenarii Wagner sunt foarte bine antrenați. Prezența Wagner în Belarus înseamnă, practic, sosirea lor în centrul Europei, până la frontiera NATO și a Uniunii Europene, întrucât Belarus are granițe terestre cu Polonia, cu Letonia și cu Lituania. Drept urmare, în seara zilei de sâmbătă, s-a desfășurat o reuniune a Biroului Național de Securitate al Poloniei, sub conducerea șefului statului, Andrzej Duda. Ulterior, duminică dimineață, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a precizat că a avut consultări cu mai mulți lideri europeni. Printre aceștia s-au numărat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, precum și șefa guvernului Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat Polish Radio 24. Premierul Morawiecki a precizat că ședința Biroului Național de Securitate al Poloniei, în care s-au audiat și rapoarte ale serviciilor secrete, a fost organizată pentru „a trage concluzii și a construi scenarii pentru potențialele noastre reacții pentru următoarele zile, care vor fi rezultatul a tot ceea ce se poate întâmpla”.

Nici situația din Rusia, în ciuda aparentei înțelegeri între liderii Wagner și cei ai Republicii Belarus, și, implicit, a „armistițiului” dintre Wagner și conducerea Rusiei, nu părea a fi stabilizată. Drept dovadă, la mijlocul zilei de duminică, 25 iunie, canalele Telegram din Rusia anunțau că două aerodromuri și un comandament al Forțelor Aeriene ale Rusiei din regiunea Rostov se află, încă, sub controlul Wagner. În Rusia, România are o ambasadă, cu sediul la Moscova, precum și două consulate generale, în orașele Sankt Petersburg și Rostov pe Don. Reprezentanțele României în Rusia și Belarus nu au transmis către public, până ieri, informații specifice legate de criza Wagner. Totuși, Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a difuzat, la 24 iunie, un comunicat în care le amintea cetățenilor români recomandarea de a părăsi teritoriul Rusiei și de a evita călătoriile neesențiale în Rusia.

„În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă de la începutul anului precedent, MAE face următoarele precizări: MAE reamintește alertele anterioare și reiterează recomandările adresate cetățenilor români de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând”, a transmis Ministerul de Externe al României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj pe internet, în data de 24 iunie 2023. „Autoritățile române urmăresc îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre evoluții. Suntem în contact permanent cu Aliații”, a anunțat președintele României.

În Polonia, Biroul Național de Securitate a avut, în seara zilei de 24 iunie, o reuniune de urgență, sub conducerea șefului statului, Andrzej Duda, cu participarea premierului, Mateusz Morawiecki. Polonia avertizează că prezența Wagner în Belarus înseamnă prezența mercenarilor ruși la granițele NATO și ale Uniunii Europene.

„Am analizat. Cred că și mulți polonezi vor fi surprinși când vor analiza toate implicațiile care vin spre noi. Cu toate acestea, cel mai important lucru din toate acestea este unitatea, unitatea în cadrul Organizației NATO și a Uniunii Europene”

Mateusz Morawiecki,

Premierul Poloniei

Atât președintele Iohannis cât și premierul Ciolacu au anunțat că autoritățile României sunt în contact permanent și „în coordonare” cu cele ale celorlalți membri NATO. Tensiunile legate de grupul Wagner nu par să genereze riscuri specifice pentru România, însă România trebuie să acționeze alături de ceilalți membri NATO și UE.

„Toate autoritățile române monitorizează îndeaproape situația din Rusia, în deplină cooperare cu aliații noștri. Sunt ținut la curent permanent de către Ministerul Apărării și MAE cu privire la situație. Suntem în coordonare cu aliații noștri”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

La nivelul conducerii NATO și a țărilor membre NATO, tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin a fost calificată drept o problemă internă a Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Republica Moldova se va dota cu sisteme pentru detectarea şi distrugerea dronelor

Republica Moldova intenţionează să achiziţioneze două sisteme pentru detectarea şi distrugerea dronelor, în contextul în care mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul...

„Sunt onorat!” Adrian Mutu, inclus în Hall of Fame-ul clubului italian Fiorentina

Adrian Mutu, fostul atacant al echipei naționale a României, a fost inclus în Hall of Fame-ul clubului italian Fiorentina, ca o recunoaștere a impactului...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă