Daniel Ellsberg, analistul militar american a cărui schimbare de opinie cu privire la Războiul din Vietnam l-a determinat să divulge documentele secrete „Pentagon Papers”, dezvăluind înșelăciunile guvernului american în legătură cu războiul și declanșând o importantă bătălie pentru libertatea presei, a murit vineri la vârsta de 92 de ani, a anunțat familia sa într-un comunicat.
Daniel Ellsberg, unul dintre cei mai renumiți denunțători din istoria Statelor Unite și care a dezvăluit înșelăciunile guvernului american în legătură cu războiul din Vietnam prin publicarea „Pentagon Papers”, a murit la vârsta de 92 de ani.
Fostul analist militar american, care a fost numit cândva „cel mai periculos om din America” de către Henry Kissinger, un înalt oficial american, a declanșat o bătălie majoră pentru libertatea presei în anii 1970.
El a lucrat la influentul grup de reflecție politică RAND Corporation în perioada de vârf a războiului din Vietnam. Acolo, Pentagonul a trimis două copii ale unui raport strict secret, care acoperea implicarea SUA în Vietnam din 1945 până în 1967.
Studiul strict secret spunea că oficialii americani au ajuns la concluzia că războiul din Vietnam nu putea fi câștigat, iar președintele John. F. Kennedy a aprobat o lovitură de stat pentru răsturnarea liderului sud-vietnamez.
De asemenea, se spunea că președintele Lyndon Johnson avea planuri de a extinde campania de bombardamente aeriene, deși a declarat că nu va face acest lucru în timp ce candida la alegeri. Documentele au dezvăluit, de asemenea, bombardamente secrete ale SUA în Cambodgia și Laos și că numărul victimelor a fost mai mare decât cel raportat.
Ellsberg a scos pe furiș documentele din biroul RAND, le-a copiat și, în cele din urmă, le-a împărtășit presei.
Acest lucru a dus la o luptă foarte mediatizată pentru Primul Amendament între New York Times și administrația Nixon, care a invocat Legea spionajului pentru a bloca publicarea documentelor. Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea libertății presei.
Ellsberg și un coleg de la RAND au fost în cele din urmă acuzați de spionaj, furt și conspirație. Dar judecătorul a respins cazul din cauza comportamentului necorespunzător al guvernului, după ce s-a aflat că oficialii de la Casa Albă au ordonat o spargere în biroul psihiatrului lui Ellsberg, pentru a căuta dovezi.
În ultimii săi ani, Ellsberg a devenit scriitor și conferențiar, militând pentru transparență guvernamentală.
Familia lui Ellsberg a declarat că acesta a decedat vineri, la domiciliul său din Kensington, California. El fusese diagnosticat cu cancer pancreatic în luna februarie.
Documentele, cândva ultrasecrete, pe care Ellsberg le-a divulgat, pot fi citite acum online pe site-ul Arhivelor Naționale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!