7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDulciurile și călătoriile cu avionul au ajuns un lux pentru români

Dulciurile și călătoriile cu avionul au ajuns un lux pentru români

Guvernarea PNL-PSD care a implementat noul cod fiscal la începutul anului face ca traiul românilor să fie tot mai greu, cu prețuri mari la raft, iar micile plăceri ale vieții, cum sunt dulciurile și vacanțele să fie tot mai scumpe, cel puțin așa arată cele mai recente date ale Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Zahărul se menţine în topul produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,71% în mai 2023 faţă de mai 2022, potrivit datelor INS. Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarina cu 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% şi cartofii cu 25,54%.

Guvernul a modificat Codul Fiscal, majoritatea schimbărilor intrând în vigoare din 1 ianuarie 2023. Astfel, băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome au o cotă de TVA de 19%, față de 9%. Decizia nu vizează doar băuturile, ci și alimentele cu zahăr, întrucât datele statistice arată că românii sunt mari consumatori de zahăr. Media națională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Analiștii economici spun că nu vom scăpa de scumpiri, chiar dacă rata inflației va continua să scadă și va ajunge la o cifră așa cum estima și Banca Națională a României.

,,Puterea de cumpărare a românilor este afectată în continuare. Singura veste bună este că aceste scumpiri se vor atenua în a doua parte a anului. Chiar dacă în a doua parte a anului vom vedea o inflație de 8-9% să nu ne amăgim căci prețurile vor continua să crească, dar nu cu asemenea rată de scumpiri cum am văzut în toamna anului trecut, în primăvara acestui an.”, este de părere analistul economic Adrian Negrescu.

Deși românii plătesc aproximativ 40 la sută pe alimente din venituri, nu doar produsele alimentare de bază s-au scumpit, ci și vacanțele au devenit mult mai scumpe. Dacă anul trecut erau o creștere de 20-25%, anul acesta vedem o scumpire de aproape 50% la biletele de avion.

Datele INS arată că transportul aerian este mai scump cu 46,25%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,93% şi transportul CFR, cu 21,18%.

Scumpirile la biletele de avion cu aproape 50 de procente au fost anunțate încă din luna februarie, iar în ciuda acestor majorări de preț, românii nu renunță la vacanțe. Mulți au preferat să le cumpere la oferte sau sunt dispuși chiar să plătească prețul integral pentru a călători în această vară. În unele perioade, preţurile la biletele de avion pentru destinaţii precum Sardinia (Alghero), Barcelona, Paris ori Lisabona rivalizează cu cele către destinaţii exotice din Asia. Spre comparaţie, unele companii aeriene de linie au avut promoţii la 500 de euro (2.500 de lei) către unele ţări precum Thailanda.

Încă de anul trecut, piaţa europeană a aviaţiei s-a confruntat cu o serie de probleme care au ţinut de lipsa forţei de muncă, de creşterea preţurilor la combustibil şi de grevele controlorilor de trafic, toate acestea reuşind să destabilizeze industria.

De asemenea, în topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia termică, cu 23,82%, detergenţii, cu 16,77%, articolele de igienă şi cosmeticele, cu 15,58%, şi alte mărfuri nealimentare, cu 15,46%. Combustibilii s-au ieftinit cu 9,05%, iar medicamentele cu 3,7%.

Chiar dacă prețurile la gaze și energie au înregistrat o creștere ușoară, analistul Adrian Negrescu este de părere că: ,,nu este exclus ca în toamnă să vedem din nou scumpiri la energei si gaze, pentru că va veni sezonul rece și întotdeauna în preajma sezonului rece sunt speculatii pe prețul gazelor, carburanților, al energiei și de aceea trebuie să fim pregătiți si sper ca noul Guvern să ia măsuri pentru a se asigura că are resurse necesare pentru a nu reporni inflația.”

De altfel, Marcel Ciolacu, proaspăt desemnat premier a declarat că: „Dacă guvernul condus de Nicolae Ciucă a adus și a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie și reforme”, a precizat Marcel Ciolacu.

Concluzia este că vom asista în continuare la scumpiri, la majorări de taxe și impozite, plănuite de social democrați, iar acum cu Marcel Ciolacu în fruntea guvernului, aceste măsuri vor fi aplicate, cel mai probabil.


Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă