17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăVideoVIDEO: Un oficial american va vizita China săptămâna viitoare, pe fondul relațiilor...

VIDEO: Un oficial american va vizita China săptămâna viitoare, pe fondul relațiilor tensionate

La doar câteva ore după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reproșat Chinei că refuză să poarte discuții militare, Departamentul de Stat a anunțat că un oficial american de rang înalt se va deplasa în China săptămâna viitoare pentru a încerca să stimuleze comunicarea cu Beijingul, într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt tensionate.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA va călători în China săptămâna viitoare, Washingtonul încercând să stimuleze comunicarea cu Beijingul într-un moment de relații tensionate între cele două țări.

Anunțul vizitei a fost făcut sâmbătă, la doar câteva ore după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a criticat China pentru că a refuzat să poarte discuții militare cu privire la disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, în Singapore, în cadrul celui mai important summit de securitate din Asia.

“Sunt profund îngrijorat de faptul că RPC (Republica Populară Chineză) nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastră.”

Un oficial militar chinez de rang înalt a ripostat la adresa lui Austin, afirmând că SUA sunt responsabile pentru eșecul dialogului prin intensificarea sancțiunilor împotriva oficialilor chinezi și destabilizarea regiunii Asia-Pacific cu prezența sa militară.

Cele mai mari două mari economii ale lumii sunt în dezacord cu privire la orice, de la viitorul Taiwanului, guvernat democratic, la revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud și restricțiile impuse de președintele Joe Biden asupra exporturilor de cipuri semiconductoare.

Pentru cel mai recent efort diplomatic al său, SUA îl va trimite în China pe Daniel Kritenbrink, secretarul de stat adjunct pentru afaceri în Asia de Est și Pacific, pentru a discuta ceea ce Departamentul de Stat a numit “probleme cheie în relația bilaterală”.

Călătoria lui Kritenbrink urmează după o vizită în China luna trecută a directorului CIA, William Burns.

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a amânat o călătorie planificată pentru luna februarie în China, după ce un presupus balon spion chinezesc a traversat spațiul aerian american deasupra unor situri militare sensibile, declanșând o criză diplomatică.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...
Ultima oră
Pe aceeași temă