6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiNoi modificฤƒri privind sistemul voucherelor de vacanลฃฤƒ

Noi modificฤƒri privind sistemul voucherelor de vacanลฃฤƒ

DragoลŸ Anastasiu, vicepreลŸedinte al Asociaลฃiei Naลฃionale a Agenลฃiilor de Turism ลŸi membru în grupul de lucru pe turism din CDR, a afirmat cฤƒ reprezintฤƒ o problemฤƒ faptul cฤƒ tichetele sunt folosite în principal în sezonul estival.

„Toatฤƒ lumea se îmbulzeลŸte pe litoral vara ลŸi în weekend ลŸi atunci cresc preลฃurile, cฤƒ aลŸa este legea cererii ลŸi a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru cฤƒ hotelierii pe douฤƒ luni au venituri crescute cu mai mulลฃi turiลŸti cu preลฃuri mai bune ลŸi atunci nu mai vor sฤƒ se complice cu strฤƒinii”, a spus Anastasiu.

El a arฤƒtat cฤƒ turiลŸtii strฤƒini au nevoie de un lanลฃ de chartere din aprilie pânฤƒ în octombrie, iar ei în iulie ลŸi august nu mai gฤƒsesc locuri.

„Astfel cฤƒ turismul de Litoral ลŸi de Deltฤƒ nu are o ลŸansฤƒ realฤƒ de dezvoltare sustenabilฤƒ decât dacฤƒ sezonul este de nouฤƒ luni ลŸi asta nu se poate face decât cu mulลฃi turiลŸti strฤƒini, combinat ลŸi cu români. Ca politicฤƒ publicฤƒ, eu aลŸ fi fฤƒcut-o altfel. De exemplu: aลŸ fi dat voucherele cu valabilitate în extrasezon. Dacฤƒ ai sezon doar douฤƒ-trei luni, nu-ลฃi permiลฃi sฤƒ ai o echipฤƒ stabilฤƒ, sฤƒ bagi bani în pregฤƒtirea profesionalฤƒ, oamenii vin ลŸi pleacฤƒ, lucrezi cu studenลฃi ลŸi zilieri. Problema noastrฤƒ este sezonalitatea, nouฤƒ luni, iar nouฤƒ luni înseamnฤƒ sฤƒ facem ลŸi altceva decât sฤƒ stฤƒm la soare. Sฤƒ facem cฤƒlฤƒrie, cantonamente, evenimente, muzicฤƒ, multe, multe, multe”, a precizat Anastasiu.

La rândul sฤƒu, Florin Jianu, preลŸedintele Consiliului Naลฃional pentru Întreprinderi Private Mici ลŸi Mijlocii ลŸi membru în grupul de lucru pe turism al CDR, a arฤƒtat cฤƒ voucherele de vacanลฃฤƒ au însemnat un suflu pentru turismul românesc, doar cฤƒ acest sistem trebuie îmbunฤƒtฤƒลฃit.

„Eu am fost ministrul care a introdus voucherele de vacanลฃฤƒ ลŸi ceea ce trebuie sฤƒ avem în vedere este calitatea politicilor publice. Noi avem o politicฤƒ publicฤƒ, am vฤƒzut niลŸte consecinลฃe, ลŸi nu facem nimic sฤƒ schimbฤƒm. Este un efect faptul cฤƒ un privat poate plฤƒti mai mult, pentru cฤƒ piaลฃa a fost distorsionatฤƒ de cineva care are vouchere de vacanลฃฤƒ. Atunci aceastฤƒ politicฤƒ publicฤƒ trebuie îmbunฤƒtฤƒลฃitฤƒ, în sensul cฤƒ am sesizat cฤƒ voucherele s-au concentrat pe unele regiuni ลŸi nu pe cele pe care noi le voiam dezvoltate în strategia de ecoturism. Bun, schimbฤƒm ลŸi spunem cฤƒ voucherele pot fi folosite numai în acele regiuni, ca sฤƒ le impulsionฤƒm. Doi: am sesizat cฤƒ voucherele au fost folosite doar în vârf de sezon. Schimbฤƒm reglementarea ลŸi spunem cฤƒ pot fi folosite numai în extrasezon. Corelฤƒm cu vacanลฃa copiilor ลŸi ne uitฤƒm ลŸi în alte zone. Asta înseamnฤƒ politicฤƒ publicฤƒ. Pentru cฤƒ dacฤƒ blamฤƒm cu totul acea politicฤƒ, pierdem cu toลฃii”, a completat el.

Opinia lor este susลฃinutฤƒ ลŸi de Daniel Mischie, de asemenea membru în grupul de lucru pe turism din CDR.

„Voucherele de vacanลฃฤƒ sunt un boost extraordinar, un impuls extraordinar pe termen scurt pentru turism. Sigur, 400 de milioane puteau fi cheltuiลฃi ลŸi altfel decât gratis. ลži nu se referฤƒ doar la bugetari, ci ลŸi la mediul privat. ลži o parte dintre noi putem lua tichete de vacanลฃฤƒ în aceleaลŸi condiลฃii ca ลŸi tichetele de masฤƒ. În momentul în care piaลฃa se echilibreazฤƒ, dacฤƒ tu vrei sฤƒ beneficiezi de tichete de vacanลฃฤƒ, poลฃi sฤƒ accepลฃi tichete de vacanลฃฤƒ ca operator. Dacฤƒ tu ai foarte mulลฃi nemลฃi la uลŸฤƒ cu suta de euro pentru cazare, atunci poลฃi sฤƒ nu accepลฃi tichete de vacanลฃฤƒ. A, e mult mai simplu azi sฤƒ încasezi tichete de vacanลฃฤƒ ลŸi sฤƒ stai liniลŸtit, decât sฤƒ aduci neamลฃul cu suta de euro la cazare. Dar nu uitaลฃi cฤƒ resuscitarea turismului din România, pe termen scurt, e foarte importantฤƒ”, a arฤƒtat Mischie.

Cele mai citite

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ