Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă (20 mai) în orașul japonez Hiroshima pentru a participa la summitul liderilor Grupului celor Șapte (G7) din oraș, pentru a susține eforturile țării sale de a contracara invazia Rusiei – pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, potrivit Reuters.
Zelenski, purtând hainele sale obișnuite de culoare verde măsliniu, a coborât dintr-o aeronavă a guvernului francez.
Prezența liderului ucrainean la summitul G7, într-un oraș care a fost primul care a suferit un atac nuclear, a scos în evidență îngrijorările guvernelor occidentale cu privire la amenințarea nucleară reprezentată de Rusia.
Zelenski a ajuns la Hiroshima pentru summitul G7, amenințarea nucleară a Rusiei fiind una foarte serioasă
În cadrul unei emisiuni de la un post tv din Rusia s-a discutat despre posibilitatea folosirii unei arme nucleare în conflictul din Ucraina, chiar lângă România.
Una dintre persoane din studio a sugerat că pentru a se evita izolarea completă pe plan internațional a Rusiei ar trebui că atacul nuclear să aibă loc într-o zona cu populație redusă precum regiunea ucraineană Transcarpatia. Regiunea cu o populație de 1,2 milioane de persoane se află în nordul județelor Satu Mare și Maramureș din România.
„Din păcate este adevărat că Vestul a ajuns la un acord cu China și India că în cazul în care noi folosim o armă nucleară tactică și există multe victime să ne întoarcă spatele, atât China cât și India (….) Există însă un teritoriu fără populație. Vorbesc de Transcarpatia – ce face legătură cu Polonia (…) sunt acolo nouă zone de trecere: artere de trasport, poduri, tunele; și aproape nimeni nu trăiește acolo. Nu vorbim de ( utilizarea) a 20 de kilotone de explozibil că la Hiroshima și Nagasaki, dar 2-3 kilotone pot distruge exact ce armele convenționale nu pot”, a declarat unul dintre propagandistii ruși în cadrul emisiunii, transmite orange.ro.
Ce sunt armele nucleare
Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare mici destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată. Președintele rus este cel care ia decizia finală atunci când vine vorba de utilizarea armelor nucleare, atât strategice, cât și non-strategice, conform doctrinei nucleare a Rusiei.
În luna aprilie, Miniștrii de externe din Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) au avertizat că Rusia va suportă „consecințe grave” pentru orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare, iar cei care sprijină Moscova în invazia din Ucraina se vor confruntă cu „costuri severe”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!