3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăPoliticăIohannis, declarații despre securitatea alimentară și energetică

Iohannis, declarații despre securitatea alimentară și energetică

Președintele Klaus Iohannis se află la Reykjavik, la dezbaterea „Uniţi pentru Europa” din cadrul summitului şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei. În discursul său, Iohannis a vorbit despre poziția României față de agresiunea rusă, dar și despre securitatea alimentară și energetică, în contextul războiului din Ucraina.

,,Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferință și distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul și atrocitățile sale, din nou, pe continentul european. A generat crize și provocări suprapuse și a alimentat erodarea spațiului informațional democratic. Ne-a amintit, încă o dată, cât de prețioasă, și în același timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă și că merită să luptăm pentru democrație.”, a declarat Iohannis.

Iohannis a vorbit și despre securitatea alimentară și energetică

,,Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre. Dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure.”, a mai punctat Iohannis.

Șeful statului a mai punctat că România sprijină pe deplin instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

,,Pentru a răspunde provocărilor excepționale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăznețe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizației. În acest context, permiteți-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității.”, a mai precizat șeful statulu.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani depășesc 8%: De ce crește costul împrumuturilor Ministerului Finanțelor?

Randamentele la titlurile de stat în lei cu scadența pe 10 ani au urcat peste pragul de 8%, rata de referință (fixing) stabilită de...

Noua monedă meme a lui Trump urcă în prima sa zi de mandat

Noul token cripto al președintelui american Donald Trump a urcat luni la peste 10 miliarde de dolari în valoarea de piață Lansat vineri seara, așa-numitul...

Jumătate dintre companiile românești atrag finanțări europene. Firmele mari, cei mai activi beneficiari

Puțin peste jumătate dintre companiile românești (51%) au reușit să atragă finanțări prin programe europene sau scheme de ajutor de stat, conform unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă