-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalBulgaria cumpără gaze din SUA

Bulgaria cumpără gaze din SUA

Țara vecină a semnat un acord care prevede livrarea unui cargo de GNL (gaze naturale lichefiate) în al doilea trimestru, urmat de un alt cargo în trimestrul al treilea, a anunţat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters.

Traderul olandez Kolmar NL va livra un prim cargo cu 90 de milioane de metri cubi de GNL în al doilea trimestru şi un alt cargo de 50 de milioane de metri cubi.

„Nava care transportă GNL din SUA a ajuns la terminalul LNG de la Revithoussa (Grecia). Acesta este un nou pas spre liberalizarea pieţei de gaze şi un semnal clar de diversificare”, a apreciat Temenuzhka Petkova.

Aceasta a adăugat că prima livrare de GNL provine de la producătorul american Cheniere, iar cea de-a doua de la divizia americană a grupului British Petroleum.

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

Autorităţile de la Sofia au promis să îşi diversifice sursele de aprovizionare după ce, în 2009, o dispută cu Moscova a dus la întreruperea livrărilor în timpul iernii. În perioada următoare vor demara lucrările de construcţie a interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, o conductă cu o lungime de 182 de kilometri, care ar urma să devină operaţional în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

La începutul acestui an, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, declara că după finalizarea Coridorului sudic de gaze şi a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Bulgaria va putea să primească un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. 

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă