3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaFranța face anchetă după ce un jurnalist de la agenţia AFP a...

Franța face anchetă după ce un jurnalist de la agenţia AFP a fost ucis marți în estul Ucrainei

Procuratura Antiterorism din Franța a anunțat miercuri că a deschis o anchetă pentru posibile crime de război și crime împotriva umanității, după ce un jurnalist de la agenţia AFP a fost ucis marți de rachete Grad lângă Chasiv Yar, în estul Ucrainei.

Această anchetă – încredinţată jandarmilor de la Oficiul Central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război (OCLCH) – vizează să stabilească circumstanţele morţii jurnalistului, potrivit news.ro.

OCLCH pregătea o echipă care să se ducă la locul dramei, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Arman Soldin, un jurnalist francez născut la Sarajevo, coordonatorul video al AFP în Ucraina, a fost ucis marţi, la vârsta de 32 de ani, într-o salvă de rachete de tip Grad.

El făcea parte dintr-o echipă de cinci reporteri AFP care însoţea militari ucraineni pe frontul cel mai activ în război, în apropiere de Ceasiv Iar, o localitate ucraineană situată în apropiere de Bahmut, vizată zilnic de către forţe ruse.

Franța a deschis o anchetă după ce un jurnalist AFP a fost ucis în estul Ucrainei, restul echipei AFP scăpând teafără după atac

Salva de rachete de tip Grad care l-a atins a fost trasă către ora locală 16.30 (şi ora României).

El a fost artins în timp ce se culca la pământ pentru a încerca să se protejeze.

Restul echipei AFP a scăpat teafără.

Parchetul Naţional francez Antiterorist este competent în domeniul crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război.

Începând din 2022, PNAT a deschis cel puţin şapte anchete cu privire la posibile crime de război, comise în principal în februerie şi martie 2022, împotriva unor francezi.

Între aceşti francezi se află Pierre Zakrzewski, un cameraman francezo-irlandez de la Fox News, ucis la 14 martie 2022 la Horenka, la nord-vest de Kiev, într-un atac asupra vehiculului la bordul căruia se afla, şi Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist BFMTV, ucis la 30 mai, în timp ce urmărea o misiune umanitară în estul Ucrainei.

Un procuror francez s-a dus, de la 12 la 16 septembrie, în regiunea Kiev, însoţit de o echipă de la PNAT, OCLCH şi Institutul de Cercetare Criminalistică al Jandarmeriei Naţionale franceze (IRCGN).

Arman Soldin este cel puţin al 11-lea reporter, fixer sau şofer de jurnalişti ucis în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 febriarie 2022, potrivit unui bilanţ realizat de către organizaţiile nonguvernamentale (ONG) specializate RSF şi CPJ.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă