17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒNฤƒstase vrea sฤƒ scoatฤƒ PSD din crizฤƒ: ,,Implicarea lui Klaus Iohannis ar...

Nฤƒstase vrea sฤƒ scoatฤƒ PSD din crizฤƒ: ,,Implicarea lui Klaus Iohannis ar fi mai fฤƒศ›iศ™ฤƒ”

,,Noi, semnatarii acestui apel, ne adresฤƒm actualilor ศ™i foศ™tilor membri ai Partidului Social Democrat, simpatizanศ›ilor acestuia, tuturor celor care împฤƒrtฤƒศ™esc valorile social-democraศ›iei, precum ศ™i celor care considerฤƒ cฤƒ România are nevoie, in continuare, de un partid politic de stânga modern si puternic.

În faลฃa eลŸecului politic al PSD în alegerile pentru Parlamentul European, considerฤƒm cฤƒ este datoria noastrฤƒ moralฤƒ sฤƒ sprijinim principalul partid al stângii sฤƒ iasฤƒ din criza în care se aflฤƒ. O spunem cu tฤƒrie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidenลฃฤƒ în interiorul PSD, nu dorim sฤƒ constituim un partid în interiorul partidului. Nu suntem animaลฃi de dorinลฃa de a dobândi înalte demnitฤƒลฃi în statul român. (…) Însฤƒ, dorim ลŸi credem cฤƒ este posibilฤƒ refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca în continuare un rol decisiv pentru progresul României. Misiunea uriaลŸฤƒ a reclฤƒdirii stângii româneลŸti are nevoie de toate resursele umane disponibile, de toate minลฃile ลŸi sufletele oamenilor de stânga. Suntem împotriva oricฤƒror acลฃiuni de revanลŸฤƒ ori rฤƒzbunare. „Sฤƒ mergem împreunฤƒ!” este ลŸi dorinลฃa noastrฤƒ sincerฤƒ”, se aratฤƒ în scrisoarea apel, publicatฤƒ pe blogul lui Adrian Nฤƒstase.

Potrivit fostului premier, refondarea partidului se poate realiza doar dacฤƒ sunt înศ›elese ศ™i asumate cauzele crizei în care se aflฤƒ PSD în acest moment. 

,,Nu rezultatele scrutinului din 26 mai a.c. sunt cauza crizei, ci pierderea confruntฤƒrii electorale a fost consecinศ›a inevitabilฤƒ a politicilor PSD din ultimii ani. PSD are nevoie de refondare, pentru a supravieศ›ui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esenศ›iale: de identitate, de management, de resurse umane ศ™i comunicaศ›ionalฤƒ”, se aratฤƒ în scrisoare.

,,Dupฤƒ câศ™tigarea alegerilor parlamentare din 2016, PSD s-a aruncat, total nepregฤƒtit, într-o luptฤƒ pentru schimbarea justiศ›iei penale. În locul unor necesare schimbฤƒri de sistem (si nu, in principal, de persoane) care sฤƒ fie asumate ศ™i explicate public, s-a procedat prin mฤƒsuri luate pe ascuns, lipsite de explicaศ›ii credibile. Ca atare, percepศ›ia iniศ›ialฤƒ s-a transformat în credinศ›ฤƒ: PSD nu urmฤƒreศ™te corectarea numeroaselor abuzuri din justitie, ci dobândirea impunitฤƒศ›ii pentru unii din liderii sฤƒi. Manifestaศ›iile de protest din 2017-2018, din ศ›arฤƒ ศ™i strฤƒinฤƒtate, au determinat acumularea unui val uriaศ™ de urฤƒ împotriva PSD, care s-a „descฤƒrcat” cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a douฤƒ guverne care nu ศ™i-au asumat mฤƒsuri nepopulare în domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD.

Criza de identitate s-a adâncit prin preluarea unor instrumente din arsenalul Dreptei politice. Pânฤƒ la aศ™a-numitul „referendum pentru familia tradiศ›ionalฤƒ” PSD nu a promovat mฤƒsuri prin care sฤƒ fie divizatฤƒ societatea. Spre deosebire de Traian Bฤƒsescu ศ™i Klaus Iohannis, care au utilizat instrumentul referendumului, în trecut PSD a negociat marile probleme din societate, a propus politici integrative ศ™i abordฤƒri consensuale, nu a divizat prin întrebฤƒri tranศ™ante asupra unor chestiuni foarte complexe. Eศ™ecul referendumului pentru familia tradiศ›ionalฤƒ a pregฤƒtit psihologic rezultatul alegerilor europarlamentare”, mai spune Nฤƒstase în textul scrisorii. 

Cele mai citite

Primarul matematician calculeazฤƒ excesul de cunoศ™tinศ›e din ศ™coli: obosealฤƒ pe banda rulantฤƒ

Ecuaศ›ia educaศ›iei romรขneศ™ti, explicatฤƒ de Nicuศ™or Dan care spune cฤƒ elevii obosesc de prea multฤƒ carte Fost olimpic la matematicฤƒ, primarul Capitalei afirmฤƒ cฤƒ, รฎn...

Primarul matematician calculeazฤƒ excesul de cunoศ™tinศ›e din ศ™coli: obosealฤƒ pe banda rulantฤƒ

Ecuaศ›ia educaศ›iei romรขneศ™ti, explicatฤƒ de Nicuศ™or Dan care spune cฤƒ elevii obosesc de prea multฤƒ carte Fost olimpic la matematicฤƒ, primarul Capitalei afirmฤƒ cฤƒ, รฎn...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ