18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSecretarul general al ONU și președintele Turciei au discutat din nou despre...

Secretarul general al ONU și președintele Turciei au discutat din nou despre exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit vineri cu președintele Turciei, Tayyip Erdoğan, despre “cum să se garanteze îmbunătățirea, extinderea și prelungirea” unui acord care să permită exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, conform stiripesurse.ro.


Cei doi au discutat, de asemenea, despre cum să se îmbunătățească exportul de produse alimentare și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale, a precizat Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Rusia a semnalat ferm că nu va permite continuarea, după 18 mai, a acordului de export pentru Ucraina la Marea Neagră – convenit în iulie anul trecut – deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri privind facilitarea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.

Antonio Guterres vrea ca îngrăşămintele şi produsele agricole ruseşti să aibă acces liber pe plan mondial

Îngrăşămintele şi produsele agricole ruseşti trebuie să poată avea acces pe pieţele mondiale ‘fără obstacole’, în caz contrar existând riscul unei crize alimentare mondiale de anul viitor, a afirmat sâmbătă, la Istanbul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite AFP.

‘Este important ca guvernele şi sectorul privat să coopereze pentru a le face să ajungă pe piaţă’, a declarat Guterres la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privitor la exportul cerealelor ucrainene, document semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei.

Acordul garantează de asemenea Rusiei că îşi poate exporta produsele agricole şi îngrăşămintele în pofida sancţiunilor occidentale.

‘Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene, n.red.) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor’, a afirmat Guterres, subliniind că, în ciuda acestui fapt, exporturile de îngrăşăminte şi de produse agricole ruseşti se lovesc încă de ‘obstacole’.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Nici măcar promisiuni. Salariile bugetarilor, posibil majorate abia anul viitor. Ciolacu: Avem discuţii în marja Legii 153

Bugetarii se plâng că au rămas în urmă cu salariile. Zeci de angajați chiar din sânul Guvernului au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile....
Ultima oră
Pe aceeași temă