3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăPoliticăNoi măsuri de criză: Anumite venituri vor fi impozitate

Noi măsuri de criză: Anumite venituri vor fi impozitate

În timp ce pierdem bani din PNRR că nu putem să renunțăm la pensiile speciale, Guvernul caută să scoată cămașă din cauza pierderilor de la buget. Momentan, știm că sunt 20 de miliarde, dar n știm cifra exact până la finele anului. Înghesuit de aceste pierderi, Executivul pregătește acum după înghețarea angajărilor la stat și a salariilor, să impoziteze pe cei care cumulează pensii și salarii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

Ciolacu a fost întrebat ce a decis coaliţia în legătură cu veniturile mari de la stat şi cumulul de pensii şi salarii în sistemul bugetar.

„Este o discuţie. Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în Constituţie – dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva unul din aceste drepturi, sub nicio formă în ordonanţă nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea unui astfel de demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu a adăugat că în coaliţie se discută în continuare despre două variante atât cea privind interzicerea cumulului pensie – salariu şi impozitarea suplimentară de venituri.

„Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (…) Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee. Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român. Dacă eşti pensionar de la statul român şi faci un cumul de peste 25.000 de lei tot de la statul român, eşti secretar de stat şi ai şi pensie. Avem discuţiile cu autorităţile de reglementare, au nişte venituri substanţiale convenite la nivel european. Au nişte venituri impuse de la nivel european, 7.000, 8.000 de euro, la ANCOM, la ASF, la ANRE. Ţinând cont că nivelul de salarizare din România nu este cel din Uniunea Europeană este normal ca ceea ce depăşeşte venitul brut al preşedintelui să fie impozitat”, a afirmat Ciolacu. 

Ciucă îl așteaptă pe Câciu

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

„Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării”.

Premierul a mai fost întrebat dacă măsura impozitării se va aplica şi celor din mediul privat. „Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura”, a fost răspunsul premierului Ciucă.

Ministrul Muncii a vorbit despre impozitarea cumulului salariului cu pensia

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat despre impozitarea progresivă a veniturilor de depăşesc salariul preşedintelui, idee discutată în şedinţa coaliţiei, că este o chestiune de politică fiscală şi că nu a avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care a fost el. Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie, a precizat el. Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că Guvernul este ”în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.

”Este o chestiune de politică fiscală, nu am avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care am fost eu, dar sunt sigur că domnul ministru de finanţe, pe politică fiscală, pentru că nu este politică la Ministerul Muncii, cu siguranţă vă poate spune”, a spus Budăi despre o impozitare progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui.

”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum”, a spus el. ”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie”, a adăugat Budăi.

Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că cei din Guvern ”sunt în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.

”Situaţia nu este una tocmai echilibrată şi fericită din punct de vedere al evoluţiei economice, la nivel mondial, a preţurilor, nu numai în România şi înţelegem că dacă cetăţenii trebuie să facă sacrificii şi statul trebuie să facă anumite sacrificii, prin eficientizarea cheltuirii banului public şi o atenţie deosebită asupra programărilor din acest an, fie că ne referim la bunuri şi servicii, care sunt necesare, dar o prioritizare a loc, astfel încât acele bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate (..) să poate fi amânate şi reprogramate pentru achiziţie sau dacă vorbim de deplasări, fie interne fie externe, să vedem care din acele deplasări pot fi cuplate şi la care putem renunţa”, a spus Budăi.

Măsura nu se aplică la privat

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat însă că o astfel de măsură nu poate fi aplicată în cazul angajaților din mediul privat.  

”Curtea a mai dat o decizie, s-a mai făcut o dată încercarea aceasta, să nu se poată cumula pensiile de la stat cu salariul de la stat. Și atunci Curtea a spus că este OK, poate interzice Guvernul lucrul acesta, cu excepția celor care sunt în exercitarea unui mandat. Deci domnul Ciucă scapă și de data aceasta, pentru că el este în exercitarea unui mandat. În cazul în care Curtea va rămâne la aceeași decizie, atunci veniturile domnului Ciucă nu vor fi afectate, și nici ale altora care sunt în situația domniei sale. La privat însă nu se poate face așa ceva. Și asta pentru că nu sunt banii statului, sunt banii firmei care angajează, sunt banii angajatorului. Omul primește pensia de la stat pentru ce a contribuit el. Și dacă angajatorul are nevoie de el să îl mai păstreze în continuare în activitate, atunci angajatorul îl va păstra și nu poate nimeni să îl oprească să facă asta sau nu poate nimeni să îi ia pensia pe motiv că el continuă să lucreze. Din moment ce a primit pensie, înseamnă că se încadrează în dispozițiile legale și trebuie să i se plătească pensia”, a explicat Augustin Zegrean la Antena 3 CNN. 

Analiștii economici nu privesc cu ochi buni aceste măsuri și spun că investițiile și cheltuirea banilor din PNRR sunt esențiale, deoarece aceste măsuri provizorii luate de Executiv nu vor salva economia pe termen lung.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...
Ultima oră
Pe aceeași temă