Premierul Ungariei, Viktor Orban, a pus sub semnul întrebării aspirația de lungă durată a Ucrainei de a adera la NATO.
Intervenția sa a venit după ce șeful blocului, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că „toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membru NATO”, scrie BBC.
Stoltenberg a declarat în mod constant că Ucraina va adera la NATO, asta după ce invazia rusă se va încheia.
Dar Vitkor Orban și-a exprimat rapid surpriza față de ultima afirmație, într-un tweet de un singur cuvânt, vineri după-amiază.
„Ce?!”, a exclamat premierul ungar, reacționând la un articol despre comentariile lui Stoltenberg.
NATO este o alianță militară formată din 31 de țări, în principal din Europa, dar care include și SUA și Canada. Ungaria, la fel ca toți membrii, se poate opune prin veto aderării unor noi membri.
Membrii NATO – inclusiv Ungaria – au convenit în 2008 că Ucraina va adera în cele din urmă la alianță, refuzându-i însă aderarea imediată.
Aderarea la bloc aduce protecția articolului cinci al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.
De fapt, aceasta înseamnă că, dacă Ucraina ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO, inclusiv SUA, ar sări în ajutorul său.
Dar Ungaria, care a aderat la NATO în 1999, și-a arătat deja disponibilitatea de a se opune extinderii alianței. După luni de amânări, în martie, a aprobat oferta de aderare a Finlandei.
De asemenea, s-a alăturat Turciei pentru a bloca candidatura Suediei. În martie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltán Kovács, i-a acuzat pe oficialii suedezi că stau pe „tronul prăbușit al superiorității morale”.
Relațiile dintre Kiev și Budapesta sunt de mult timp tensionate.
Orban este mai puțin critic față de președintele rus Vladimir Putin decât alți lideri occidentali. Și, deși guvernul său a condamnat invazia ilegală a Ucrainei, liderul ungar nu a trimis arme Kievului.
De asemenea, Ungaria a petrecut ani de zile blocând summiturile la nivel înalt dintre oficialii NATO și liderii militari ucraineni, susținând că este preocupată de drepturile vorbitorilor de limbă maghiară din vestul Ucrainei.
În ciuda afirmațiilor sale, Stoltenberg a recunoscut, în cadrul unei reuniuni la baza aeriană americană Ramstein din Germania, că oferta Kievului de a adera la alianță nu este o prioritate imediată.
„Principalul obiectiv acum este, bineînțeles, cum să ne asigurăm că Ucraina învinge în războiul cu Rusia”, a declarat el. „Fără o Ucraină suverană și independentă, nu are sens să discutăm despre aderare”.
Dar poziția Budapestei promite să aprindă o nouă dispută în cadrul NATO.
Membrii estici ai blocului au petrecut luni de zile presând oficialii să ofere Kievului un calendar de aderare și să dea semnale că face progrese în vederea aderării la alianță.
De asemenea, Stoltenberg a declarat că este încrezător că Ucraina ar putea recâștiga teren într-o contraofensivă mult așteptată.
„Sunt încrezător că acum vor fi în poziția de a putea elibera și mai mult teren”, a spus el.
De câteva săptămâni se vorbește despre posibilitatea ca Ucraina să lanseze o ofensivă de primăvară împotriva forțelor rusești, a căror proprie ofensivă în estul regiunii Donbas a stagnat în mare parte.
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat miercuri că unele aspecte ale contraofensivei planificate sunt deja în curs de desfășurare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!