6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialEducațiePeste 5.000 de persoane au vizitat primul hub cultural din container

Peste 5.000 de persoane au vizitat primul hub cultural din container

Peste 5.000 de persoane au vizitat primul hub cultural din container, inaugurat de Ștefan Mandachi ȋn satul Cumpărătura, județul Suceava, ȋn urmă cu o lună. Vizitatorii au donat 3.200 de cărți, au ȋmprumutat din cele deja existente ȋn bibliotecă, au completat ȋn Caietul Visurilor, au cântat la pian și vioară și au scris paragrafe individuale ȋn romanul cu autor multiplu. Succesul proiectului pilot a determinat trei antreprenori să finanțeze, cu câte 12.000 de euro, noi hub-uri ȋn Craiova, Vâlcea și Vaslui în zone rurale.

lectură

,,Motto-ul proiectului este ,,Cu lectura dai lovitura”. Ȋntr-o epocă ȋn care stăm cu nasul ȋn telefoane câte 10 ore pe zi, singura ,,lovitură” o putem da doar atunci când citim, ȋn rest, dezvoltarea personală se face etapizat. La succes se ajunge pe scări, nu cu liftul. Sucevenii au primit mai bine decât mă așteptam acest container și asta se vede ȋn numărul mare de vizitatori, dar și de cărți donate. Am văzut oameni de toate vârstele, familii care veneau cu părinți, copii, bunici, răsfoiau operele din bibliotecă și ȋși alegeau ce le place sau luau la rând instrumentele muzicale. 

Obiectivul meu este clar – vreau ca ȋmpreună cu alți parteneri să extind proiectul ȋn toată România, mai ales ȋn zonele defavorizate, de la țară. Este incredibilă reacția unor antreprenori generoși care mi s-au alăturat. Le mulțumesc lui Ionuț Sorescu, Teodor Blendea și companiei care au finanțat noi containere ȋn județele Craiova, Vâlcea și Botoșani. Lista este, ȋn continuare, deschisă și ȋi aștept pe toți cei care vor să contribuie. Simpla existență a unui panou imens, la strada principală, pe care scrie mare ,,CITEȘTE” e un mare câștig. Nimeni ȋn țară nu oferă spații de reclamă pentru lectură. Vreau să ȋmpânzim România cu astfel de containere-bibliotecă și să ducem mesajul nostru, ,,Educația salvează nația”, cât mai departe“, declară Ștefan Mandachi. 

Vizitatorii primului container au donat, până acum, 3.200 de cărți. Alte 5.000 de volume au fost donate, de oameni din toată țara, pentru următoarele biblioteci. Oricine vrea să contribuie la extinderea proiectului educațional poate trimite cărți la Hotelul Mandachi, din Suceava (str. Sofia Vicoveanca, nr. 107). 

Ștefan Mandachi licitează o mașină sport, ȋn schimbul finanțării a șapte containere 

Ștefan Mandachi ȋși licitează mașina sport, un Dodge Challenger, de 500 cai putere, pentru dezvoltarea proiectului educațional. Antreprenorul va oferi bolidul, ȋn valoare de 45.000 de euro, oricui finanțează direct sau convinge alte persoane să finanțeze șapte noi containere educaționale. 

,,Știu că tinerii sunt pasionați de mașini sport, de aceea vreau să ȋi implic ȋn proiectul nostru. Ȋi provoc să convingă antreprenori să finanțeze containere educaționale. Sunt dispus să ofer Dodge-ul oricui aduce finanțare pentru șapte noi containere, fie că vorbim despre un cumpărător direct sau despre un intermediar, care strânge banii de la sute de persoane diferite. Personal nu câștig niciun ban de aici, din contră, ȋnsă rămân cu satisfacția că oamenii din șapte comunități vor avea access la activități culturale, gratuit. Prețul unui container cu toate dotările și funcțiunile (biblioteci, birouri, decorațiuni inspiraționale, scaune, telescop, binoclu, pian, țambal, chitară, viori, ateliere de pictură, muzică, film etc.) este de 12.500 de euro. Eu mă ocup, pro bono, de amenajare, completez toate sumele și ȋl livrez, la cheie, ȋn locul agreat. Mașina valorează ȋn jur de 45.000 de euro, iar cel care o primește poate face cu ea orice dorește, inclusiv să o vândă”, explică antreprenorul. 

Container și parc de distracție, ȋntr-un sat din Botoșani 

Următorul proiect ȋn care Ștefan Mandachi va investi este restaurarea unei case tradiționale dintr-un sat din județul Botoșani, ȋn curtea căreia va amplasa un container, va construi un mic parc de distracții și o sală de fitness ȋn aer liber, pentru locuitori. 

,,Cei de la sat, ȋn special copiii, nu au acces la toate instrumentele de dezvoltare personală, așa cum au cei din marile orașe. De aceea, vreau să duc cât mai multe containere ȋn zonele rurale. Voi restaura o casă tradițională, o voi transforma ȋn muzeu, iar ȋn curte voi construi un mic parc, o zonă de fitness ȋn aer liber și voi amplasa un container. Probabil voi fi gata cu amenajarea până la 1 iunie, depind și de sprijinul autorităților locale. De când mi-am vândut afacerile din HoReCa, am mai mult timp să mă concentrez pe campanii sociale și acțiuni filantropice, care ȋmi dau sens. 

Sper ca tot mai mulți antreprenori sau oameni cu posibilități materiale să fie motivați de exemplul meu și să investească ȋn educație. Rezultatele vor fi uimitoare și vor transforma România, ȋn următorii ani. Acest demers este unul apolitic și non-profit”, concluzionează Ștefan Mandachi. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă