3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăȘedința tăierilor. Ministerele puse să facă economii, deși avem mai mulți bani...

Ședința tăierilor. Ministerele puse să facă economii, deși avem mai mulți bani în țară

Dacă la finele anului trecut, Coaliția de Guvernare anunța un 2023 în care nu se vor mai impune taxe și impozite noi pentru români, cu salarii ușor crescute, acum după primele trei luni ale anului, se cere un fel de restart al bugetului de cheltuieli pentru acoperirea găurii de 20 de milioane de lei, adică echivalentul a 4 milioane de euro. Suma nu ar fi atât de mare, dacă ne-am compara cu cheltuielile de 12 miliarde de lei anual pentru pensiile speciale și de serviciu.

La prima vedere, suma de 4 milioane de euro, pierderi nu ar fi neapărat o sumă exorbitantă, comparativ cu cheltuielile pe pensiile speciale, însă ultimatumul dat de premier ministerelor de a reduce cheltuielile bugetare cu 6% ne pune pe gânduri și cu siguranță că urmează un an de sacrificiu înaintea celor patru seturi de alegeri. Îndemnul de a reduce risipa banilor din ministere și din parlament este de bun augur, mai ales că senatorii au în plan achiziția a 22 de limuzine în valoare de 1 milion de euro, iar deputații au și ei în plan cheltuirea a câtorva sute de mii de euro pe reparații și dotări de mașini.

Fiecare ministru s-a conformat și a venit cu propuneri de reducere a cheltuielilor în special legate de consumabile, totul pentru a nu fi reduse salariile sau chiar dați oameni afară.

De exemplu, Ministerul Culturii a acceptat tăiere de 2 milioane de lei, Ministerul Transporturilor de aproape 400 de milioane de lei, însă nu de la întreținerea drumurilor sau de la investiții, pentru că asta era cerința principală a premierului, să nu fie afectate investițiile și nici bugetul de salarii.

La Ministerul Economiei va fi o tăiere de câteva zeci de milioane de de lei, iar la Ministerul de Finanțe aproape 400 de milioane de lei.

Discuțiile au stârnit însă furtună în rândul sindicaliștilor, care nu vor să accepte sub nicio formă reduceri salariale.

Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș: ,,Guvernul României încearcă, încă o dată, să reducă deficitul bugetar pe seama cetățenilor, mai exact, pe seama salariaților din sectorul public, care vor rămâne cu salariile înghețate, adică printr-o rată a inflației mare, câștigul nominal și puterea de cumpărare a acestora vor fi diminuate. Va apărea și o altă problemă, cea legată de sistarea angajărilor din sectorul public. E adevărat că sunt unele sectoare unde există excedent, dar avem foarte multe sectoare unde este un deficit major de forță de muncă.”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că este exclusă tăierea salariilor pentru a se diminua cheltuielile. El a adăugat că propunerea privind ministerul pe care îl conduce vizează reducerea cu 20% a cheltuielilor cu combustibilii și cu deplasările, dacă acestea pot fi amânate.

 „Avem și o parte de bunuri și servicii și aici am identificat nu neapărat o reducere de cheltuieli, nu neapărat o reducere de credite, ci o relocare a unor fonduri către ce avem nevoie pentru a asigura plățile, plățile de convenție și de taxe aferente acelor plăți. Vom avea o reducere de 20% a cheltuielilor cu combustibilul și o reducere cu deplasările interne și externe, voi analiza fiecare deplasare și voi vedea dacă poate fi amânată, și cele care pot fi vor fi amânate”, a declarat ministrul.

Întrebat despre o reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale, ministrul Budăi a răspuns că nu se pune probleme. „O reducere semnificativă aici, dacă vorbim în cifre bugetare, nu are cum să fie. Aici trebuie eliminate acele posibilități de a abuza de acest sistem, trebuie eliminate pensiile mai mari decât salariul, și vechimea trebuie aliniată cel puțin la vechimea din sistemul public.”, potrivit lui Budăi.

Consilierul de stat Mădălina Turza afirmă într-o postare pe Facebook că salariile marii mase a bugetarilor nu sunt mari, iar problema este alta, oameni care de abia articulează limba română, căpuşarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcţii publice de specialişti.

”Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează ipocrizia. Să tăiem “salariile nesimţite” ale bugetarilor! Ciclic apare în spaţiul public această temă şi diferiţi domni şi doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe reţelele sociale se revarsă valuri de hate. Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepţiile nesimţite şi excreşcenţele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcţii similare din alte state europene, în condiţiile în care costurile de trai sunt sensibil egale. Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpuşarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcţii publice de specialişti”, spune consilierul de stat. 

Mare agitație, dar nu și în curtea ministrului de finanțe. Adrian Câciu neagă faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.

„Nu există o gaură la buget. În primul rând, avem o încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru, în jur de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru mai spre sfârşit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declaraţia unică pe impozitul pe venit. Adică sunt lucruri care se reglează, dar aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului, un avans al deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliţie, noi facem analiză trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare pe cheltuieli. Acea ajustare, şi aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 miliarde lei pe total buget consolidat al statului.”, a transmis Adrian Câciu în Parlament.

Deși măsurile trebuia decise în ultima ședință de Guvern înainte de Paște, de la întrunire a lipsit premierul Nicolae Ciucă, întrucât are un deces în familie. I-a murit tatăl său la vârsta de 80 de ani.

Astfel tăierile bugetare ale ministerelor vor fi realizate, sunt variante ca și salariile bugetarilor să fie înghețate, iar dacă se impune se va trece la tăierea de sporuri salariale. Cât despre concedieri nu s-au luat încă decizii, însă angajările la stat ar putea fi înghețate din nou până la sfârșitul anului și deblocate, doar în anumite situații excepționale.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul – Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Bistriţa

Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu...

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...
Ultima oră
Pe aceeași temă