Puțină lume se prinde că hegemonia Americii s-a încheiat. Surprinzător, Macron dă un bobârnac Statelor Unite ale Americii. Ce să înțelegem din ultima trilaterală de la Beijing? Ursula von der Layen s-a dus ca să ce? N-a primit recunoaștere din partea leadershipului chinez.
Degeaba a trucat Departamentul de stat al SUA ultima licitația internațională de întindere a celui mai lung cablu submarin pentru a scoate China din jocul transmiterii de date. Rotschildul de la Élysée a acceptat să bage “mortu chinez în casă.”
Aflat în vizită de stat în China, Emmanuel Macron s-a înțeles cu Xi Jinping să accepte competiția liberă dintre Big Tech-ul francez și cel chinezesc, în construcția de rețele de transmitere de date, chiar și în ceea ce privește securitatea națională a celor două state.
citește și: Primele semne ale decăderii Imperiului Occidental. Cum ne salvăm?
Acordul sino-francez zguduie unitatea de monolit dintre SUA și Europa. Aceste detalii au scăpat media mainstream din țările lumii civilizate.
Ursula von der Leyen, primită pe linia servitorilor
Prea puțin se comentează umilirea președintelui american al Europei, Ursula von der Leyen. Chemată de Macron să-l însoțească în ultima vizită oficială la Beijing, pe post de partener de putere, n-a fost acceptată la toate întâlnirile oficiale. A stat pe afară cu servitorii.
desen de Ștefan Popa Popa’S
Lui Macron i s-au întins covoare oficiale, a fost invitat în Guangdong, orașul natal al tatălui lui Xi Jinping, în timp ce presa chineză îi aduceau elogii și-l prezentau drept un lider al Europei, pe Ursula ignorând-o.
Diplomația chineză e într-o formă maximă. Nu degeaba Ministerului de externe al Chinei i s-a mărit bugetul cu 12,3 %, față de anul trecut.
Războiul cablurilor submarine
America – principal suspect al tăierii cablului de internet subacvatic dintre China și Taiwan – a scurcicuitat degeaba transmisia de date. 16.000 de familii au rămas fără internet, mai multe zile. China își face propria rețea submarină.
Plecați zimbrii, liderii Europei s-au întors mielușei. Se știe din Biblie semnificația sacrificării mielului de Paști! Xi Jinping nu i-a răstignit, ci mai rău: i-a pus în ipostaza de a fi “avocați fermi ai multipolarizării lumii,” conform declarațiilor oficiale.
Bătrânul lup al partidului comunist chinez le-a dejucat cu aroganță planul corifeilor atlantizării lumii fără limite.
Înainte de a urca în avion spre China, Emmanuel Macron a avut o discuție telefonică de la Paris cu Joe Biden. Încercarea liderului de la Élysée de a sparge “prietenia fără limite” dintre Xi Jinping și Vladimir Putin a eșuat.
Presa chineză scrie că Franța va contribui la dezamericanizarea Europei
„Este clar pentru toată lumea că a fi un vasal strategic al Washingtonului este o fundătură. A face din relația China-Franța o punte pentru cooperarea China-Europa este benefic atât pentru ambele părți, cât și întregii lumi,” a scris joi ziarul chinez Global Times, susținut de stat.
Ziarul britanic The Telegraph a văzut cum cei doi lideri europeni s-au prosternat la statuia liderului chinez. Pe rețelele de socializare curg caricaturi despre evenimentul recent.
“Nimic nu ilustrează mai bine irelevanța din ce în ce mai mare în afacerile mondiale a unora dintre cei mai proeminenți lideri ai Europei, Emmanuel Macron, președintele francez, și a Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.Ei s-au prosternat efectiv în fața lui Xi Jinping,” scrie editorialistul The Telegraph.
Pentru a evita penibilul situației și a mai îndulci umilința celor doi, BBC spune că s-au dus ca doi polițiști, unul bun și altul rău.
Macron a respectat ordinea de precădere
Dacă mulți credeau că Ursula și Emmanuel, fiica și fiul din casa popii, vor pili dinții Dragonului, îndepărtându-l de urs, la Beijing, diplomații chinezi i-au pus să cerșească locuri primordiale în ano-lingusul, săvârșit la vedere.
Păi, așa a fost receptat momentul chinez al ciocnirii civilizațiilor. Obligat de oamenii de afaceri care l-au însoțit, liderul francez a admis aplicarea unui „tratament echitabil și nediscriminatoriu între companiile celor două state.”
Hotărât lucru, mieii au fost chemați la tăiere. Dar le-a rămas capul pe umeri, doar pentru a fi batjocoriți în piața publică.
Făcându-le hatârul industriașilor francezi, Macron s-a ars între coloanele ritului american de viață bună. Iar Ursula a fost siluită sau silită să se prezinte ca o fată-n casă.
Xi Jinping desfășoară o campanie globală pentru repoziționarea Chinei drept “puterea care contează.”
După vizita la Jinping, Macron cere „autonomie strategică”
A învârtit uluitor de bine pentru sine întreaga vizită, promisă istorică. Macron și von der Leyen au plecat cu misiunea de găsire a unui mediator de pace. S-au întors, în poziția cucului. Ba mai mult, liderul de la Elysee a și spus că trebuie să începem căutarea „autonomiei strategice a Europei.”
Liderul chinez nu s-a angajat să provoace dialogul pentru armistițiu, doar i-a angajat, ca pe niște slugi proaste, pe liderii europeni, să-i reprezinte interesele.
Deși era predictibilă situația, cei doi gușteri politici de pe continent au căzut în capcana chineză. S-au dus cu gândul de a provoca Dragonul în propriul bârlog! Câtă prostie! E ca și cum am merge cu Naționala Regală să batem Liverpool, înconjurat de ciocănari.
God save their minds!
VOCILE LUMII
Adrian Năstase
Fost prim ministru al României “Chestiunea sancțiunilor pentru China este o temă pentru fraieri (spre exemplu, România). Iată, Franța a „înăsprit” sancțiunile pentru China, semnând un acord de 17 miliarde de dolari, prin care urmează să vândă 140 de avioane Airbus Chinei. Practic, Franța a dislocat Boeing-ul de pe piata chineză, plătind, în felul acesta, americanilor lovitura dată economiei francize, prin rezilierea contractului de submarine cu Australia. În politica externă, nu este neapărat necesar să faci ce zice popa”, scrie Adrian Năstase pe pagina sa de internet.