Fostul premier israelian Ehud Barak a recunoscut că Israelul are arme și focoase nucleare, stârnind îngrijorări în rândul țărilor occidentale.
„ Ne pare ciudat, dar în conversațiile dintre israelieni și diplomații occidentali apar îngrijorări profunde cu privire la posibilitatea ca, dacă o lovitură de stat din Israel ar reuși, să se instaureze o dictatură mesianică în inima Orientului Mijlociu, care are arme nucleare și dorește cu fanatism o lupta cu Islamul centrat pe Muntele Templului.
În ochii lor, este cu adevărat înfricoșător. Nu se va întâmplă”, a scris Ehud Barak pe Twitter, comentând situația din Israel, zguduită de peste trei luni de protestele dure de stradă împotriva controversatului proiect de reforma a justiției promovat de guvernul de extremă dreapta al lui Benjamin Netanyahu, potrivit orange.ro.
Israelul nu a recunoscut niciodată oficial că are focoase nucleare, care, conform estimărilor internaționale, variază de la zeci la sute de unități. Statul evreiesc este una dintre cele patru țări care nu a aderat niciodată la Tratatul de neproliferare (împreună cu India, Pakistan și Coreea de Nord care s-au retras).
Jocul inteligent al Israelului
Jocul inteligent al Israelului. Statele Unite ale Americii erau gata să semneze acordul nuclear cu Iranul. Doar invazia rusească din Ucraina a zădărnicit planul. Israeulul nu e de acord cu noile prevederi ale înțelegerii. Doar închinații cultului zelenskian nu pricep că premierul Israelului, Naftali Bennett, nu și-a încălcat Sabatul pentru a negocia pacea dintre Rusia și Ucraina, mergând în bârlogul lui Vladimir Putin. Scopul era altul.
Între Israel și Iran se desfășoară un război surd de peste un deceniu. Regimul de la Teheran a înzestrat cu arme și muniție grupurile libaneze Hezbollah și cele palestinene Hamas. De asemenea, ofițerii de rang înalt au instruit liderii Jihadului Islamic Palestinian, care luptă în Fâșia Gaza împotriva armatei israeliene.
Naftali Bennett i-a făcut o vizită fulger lui Vladimir Putin, cu două zile, înainte de a se discuta condițiile noului Acord de neproliferare a armelor nucleare, în dosarul Iran. Aici se ascunde misterul. Și-a stricat Sabatul pentru cauza ucraineană? De fapt, Israelul rămâne unul dintre puținele state care n-au condamnat invazia armatei ruse în Ucraina. Presa mainstream din SUA a scris că oficialii americani erau îngrijorați că Putin îl va folosi pe Bennett pentru a-și recâștiga legitimitatea internațională. Doar că premierul Israelului are o bună relație și cu SUA și cu Rusia. Înainte de a-l întâlni pe Putin, Bennett a vorbit cu principalul consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și a primit aprobarea.
Pentru luni era programată o nouă rundă de negocieri a Acordului de la Viena. SUA ar fi agreat forma finală a revenirii în Grupul 5+1.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!