3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăRomânia strânge relațiile cu zona Caucazului. Ministrul armean de Externe este la...

România strânge relațiile cu zona Caucazului. Ministrul armean de Externe este la București

România strânge relațiile cu zona Caucazului, importantă din punct de vedere economic și strategic. Această zonă reprezintă și una dintre sursele de „conflicte înghețate” din vecinătatea Mării Negre.

Ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, efectuează o vizită în România în perioada 2 – 4 aprilie 2023. Marți, în ultima zi a vizitei, oficialul armean a fost primit de premierul Ciucă la Palatul Victoria.

Premierul Ciucă „a subliniat importanța stabilizării regiunii și a pașilor în direcția păcii, anunțând susținerea deplină pentru procesul de pace lansat de către președintele Consiliului European, Charles Michel, și participarea la misiunea de pace europeană din Armenia. Procesul de pace trebuie să meargă mai departe, iar situația din regiune să fie rezolvată pe baza dreptului internațional, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și a independenței tuturor statelor, a precizat prim-ministrul. De asemenea, promovarea reformelor democratice în regiune este de primă importanță, la fel ca apropierea de formatele oferite de către Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva consolidării democrației în această regiune extinsă a Mării Negre, care ar putea oferi Armeniei un rol mai activ din perspectiva proiectelor economice în relația cu Uniunea Europeană”, a anunțat Guvernul României.

Cu o zi înainte, la București s-au desfășurat consultări politice între cei doi miniștri de Externe. Miniștrii Bogdan Aurescu și Ararat Mirzoyan au discutat situația de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și cooperarea UE-Armenia și implicarea Uniunii Europene în regiunea Caucazului de Sud. Una dintre formele de implicare a UE este Parteneriatul Estic, a transmis Ministerul român de Externe.

„Vizita oficialului armean la București are loc, de asemenea, în contextul dinamizării dialogului politic cu statele din Caucazul de Sud, inclusiv ca rezultat al turneului pe care șeful diplomației române l-a întreprins în regiune, în perioada 24-26 iunie 2021, alături de omologii din Austria și Lituania, în liniile mandatului acordat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell”, a precizat Ministerul român de Externe.

Zona Caucazului este afectată de „conflicte înghețate”

Armenia a făcut parte din URSS și are acum o situație complicată. Pe de o parte, Armenia menține o relație specială cu Rusia. Pe de altă parte, Armenia are un conflict cu una dintre țările vecine, Azerbaidjanul. Azerbaidjanul, la rândul lui, este susținut de Turcia, care este membru NATO. Cel mai recent război dintre Armenia și Azerbaidjan a fost câștigat de Azerbaidjan. Armenia a fost obligată să semneze o pace care i-a fost nefavorabilă. Acel mod de finalizare a războiului a generat proteste de stradă în Armenia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă