20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăȘtiințăOamenii de știință chinezi au descoperit un posibil rezervor de apă pe...

Oamenii de știință chinezi au descoperit un posibil rezervor de apă pe Lună

Un grup de cercetare condus de profesorul Sen Hu de la Institutul de Geologie și Geofizică (IGG) al Academiei Chineze de Științe (CAS) a descoperit că mărgelele de sticlă din solurile lunare Chang’e-5 (CE5) conțin o anumită cantitate de apă.

Studiile detaliate arată că aceste perle de sticlă reprezintă probabil un nou rezervor de apă pe Lună, înregistrând intrarea și ieșirea dinamică a apei derivate din vântul solar și acționând ca un tampon pentru ciclul apei de la suprafața lunară, notează scitechdaily.com.

Multe misiuni lunare au confirmat prezența apei structurale sau a gheții de apă pe Lună. Există puține îndoieli că cea mai mare parte a suprafeței Lunii conține apă, deși cantitatea de apă este mult mai mică decât pe Pământ.

Apa de suprafață de pe Lună prezintă cicluri diurne, ceea ce indică faptul că ar trebui să existe un strat hidratat sau un rezervor la adâncime în solurile lunare pentru a susține retenția, eliberarea și reaprovizionarea apei de pe suprafața Lunii.

Cu toate acestea, studiile anterioare privind inventarul de apă din granulele minerale fine din solurile lunare, aglutinatele produse de impact, rocile vulcanice și bilele de sticlă piroclastică nu au reușit să explice reținerea, eliberarea și reaprovizionarea apei la suprafața Lunii (adică ciclul apei de la suprafața lunară). Prin urmare, trebuie să existe un rezervor de apă încă neidentificat în solurile lunare care are capacitatea de a tampona ciclul apei de la suprafața lunară.

Studentul doctorand Huicun He, sub îndrumarea profesorului Sen Hu, a propus că mărgelele de sticlă, o componentă omniprezentă în solurile lunare cu o natură amorfă, au fost un potențial candidat pentru investigarea stratului sau rezervorului hidratat neidentificat din solurile lunare.

El a caracterizat în mod sistematic petrografia, compoziția elementelor principale, abundența apei și compoziția izotopică a hidrogenului din mărgelele de sticlă returnate de misiunea CE5, cu scopul de a identifica și caracteriza rezervorul de apă lipsă de pe suprafața Lunii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Euro este în ușoară scădere. Ce se întâmplă cu dolarul?

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în scădere...

Cărucioarele pentru bebeluși – află ce model să alegi pentru a fi cel mai folosit accesoriu pentru micuțul tău

Procesul continuu de dezvoltare al tehnologiei nu a ocolit nici domeniul produselor pentru copii, unde, spre exemplu, cărucioarele pentru bebeluși au parcurs o...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă