Aflat într-o vizită prilejuită de aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a participat, în localitatea Ialoveni, la festivităţile prilejuite de dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ.
„Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ sunt cei doi artizani ai Unirii Basarabiei cu România acum 105 ani, doi mari oameni politici, doi patrioţi români, un buzoian şi un ialovean şi când spun asta nu pot să nu mă gândesc cu emoţie că, astăzi, la peste 100 de ani distanţă, Buzău este înfrăţit cu Ialoveni. (…) Pe 27 martie 1918, în Sfatul Ţării de la Chişinău, Alexandru Marghiloman spunea aşa: Atunci când s-a ivit pericolul care va ameninţa integritatea, România înrudită s-a grăbit cu ajutorul ca să garanteze independenţa şi nedespărţirea acestei ţări. Astăzi, după 105 ani, suntem aici şi îmi permiteţi să vă spun clar şi răspicat că nimic nu s-a schimbat. România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui. România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a afirmat Ciolacu, cu acest prilej.
El a subliniat că „toţi decidenţii de la Bucureşti” şi el, personal, „nu vor avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”.
„Mă bucur să văd că Republica Moldova face în fiecare zi şi ceas de ceas paşi hotărâţi şi fermi în direcţia României, adică în direcţia unui spaţiu de civilizaţie şi securitate occidental”, a adăugat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a menţionat că revenirea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova este „nu doar o victorie a românismului, ci un act de curaj necesar”.
„Ştiu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu aţi luat decizia bună. Eu vă spun că sunt acelaşi voci care vă spun că limba rusă este cea care pacifică şi armonizează. Adevărul este unul singur: astăzi, Republica Moldova a adoptat la nivelul de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, a vorbi româna astăzi înseamnă a susţine valorile europene. În definitiv, a vorbi româna înseamnă a fi occidental. Să fiţi mândri de acest lucru”, a mai susţinut Ciolacu.
El s-a referit la Mitropolia Basarabiei, menţionând că este singura biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. „De asemenea, după decenii întregi de discriminare şi inechitate se face în sfârşit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei. Şi am văzut că şi aici au fost diferiţi oameni care au contestat cedarea unui titlu gratuit a clădirii fostului Seminar teologic în perioada interbelică. Eu vă spun că aici discuţia este dincolo de nişte clădiri. Este vorba de simboluri, este vorba de dreptate şi de o reparaţie istorică şi morală faţă de singura biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost jefuită de sovietici, iar ceea ce dumneavoastră faceţi astăzi este un act de dreptate pentru care vă mulţumesc în mod deosebit”, a mai transmis Marcel Ciolacu.
El a mai spus că lucrurile care unesc cu adevărat România şi Republica Moldova sunt cele la nivel de simbol. „Acestea sunt lucruri importante care ne apropie. Sigur, ajutoarele materiale sunt importante, curentul, gazele şi sprijinul financiar, dar lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl veţi construi cu România veţi ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei. Spun asta pentru că de la înaintaşii noştri, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, am învăţat un lucru extrem de important şi anume că nu contează pe care mal al Prutului te naşti atunci când inima ta bate româneşte. Eu sunt buzoian, dar sunt român. Voi sunteţi basarabeni, dar sunteţi români şi împreună ne apărăm pământul, neamul şi istoria”, a mai transmis Ciolacu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!