Loftul este legat de reconversia spaţiilor. Podul unei case poate fi transformat într-un living, la fel spaţiul de sub acoperişul unei anexe gospodăreşti, dar şi fostele hale industriale.
Ambianţa în aceste spaţii trebuie să fie una lejeră, confortul fiind înţeles în ideea de libertate. Spaţiile sunt libere şi generoase. Uneori nonconformismul îşi poate avea aici un bun loc. Ca şi mobilier, canapelele reprezintă piesele de bază, iar ca stil ele trebuie alese astfel încât să îmbie la tolăneală. Obiectele decorative îşi pot avea loc, însă ele trebuie să nu fie abundente, să fie folosite doar ca accent. Astfel, poate fi o piesă vintage dar şi o operă de artă avangardistă de dimensiuni mari. De obicei pardoseala se lasă liberă, sunt evitate obiectele lucioase şi cele glamour, fiind preferat matul.
În amenajarea unui loft pot fi introduse lesne elemente aparţinând stilului industrial, deoarece aerul „heavy metal“ specific stilului industrial pur a fost considerabil domolit și îmblânzit în ultimul timp. Tendinţele fiind de introducere a unor elemente și finisaje mai calde, specifice altor stiluri de design, rezultând astfel amenajări eclectice și originale, pline de personalitate. Ţevi vechi sau conducte metalice (ruginite), dar în special elemente ce ţin de sistemul de iluminat (cu un aer utilitarian sau improvizat din diverse alte lucruri – sticle, borcane, etc., cabluri și fasunguri la vedere) pot aduce un aport interesant în ambientarea lofturilor astfel încât acestea să capete (şi) un aer industrial.
Elementele-cheie pentru imprimarea aerului industrial rămân însă materialele nefinisate, fie că este vorba de lemn, metal, beton sau cărămidă, precum şi culorile neutre, tonurile de de gri, alb, auriu/bronz antracit, petrol şi denim.