3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMisiuni speciale pentru aeronavele de la Câmpia Turzii. Rușii au doborât o...

Misiuni speciale pentru aeronavele de la Câmpia Turzii. Rușii au doborât o dronă americană care decolase din România

O aeronavă americană fără pilot, de tip MQ-9 Reaper, care decolase, de pare, de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, a fost interceptată de două avioane de luptă ale Rusiei și a căzut în apele Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea.

De-a lungul anului 2022 și acum, în anul 2023, în corelație cu evoluția războiului din Ucraina, importanța militară și strategică a Mării Negre a crescut enorm. Cel mai grav incident înregistrat în această zonă, după încheierea Războiului Rece, s-a produs în dimineața zilei de 14 martie 2023. O dronă militară de tip MQ-9 Reaper, aflată în spațiul aerian internațional, în apropiere de peninsula Crimeea, a fost întâmpinată de două avioane de luptă Suhoi 27, ale Rusiei. Statele Unite afirmă că avioanele rusești au încercat să provoace căderea dronei, lansând carburant asupra acesteia. În final, unul dintre avioanele rusești ar fi lovit drona cu o aripă, ceea ce a determinat căderea dronei în mare. Statele Unite au admis că drona este distrusă. Analiștii consideră că americanii vor încerca să-și recupereze aeronava de pe fundul mării, dar acest lucru ar fi extrem de dificil. Pe de altă parte, și rușii ar putea fi interesați să captureze epava dronei. Ambele avioane rusești s-au întors „pe aerodromul de bază”, fără a se cunoaște detalii despre eventuale avarii suferite de avionul care a lovit drona.

Ce fel de informații căuta drona americană

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în momentul acestui incident, aeronava fără pilot, care aparținea Forțelor Aeriene ale SUA (US Air Force), zbura „deasupra Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea, în direcția frontierei de stat a Federației Ruse”. Nu este clar dacă frontiera despre care vorbește Rusia nu este, de fapt, frontiera Ucrainei, întrucât Crimeea este un teritoriu al Ucrainei, pe care Rusia îl ocupă ilegal. Totuși, nici măcar Rusia nu pretinde că drona americană ar fi intrat în spațiul aerian rusesc. Cu toate acestea, Rusia susține că de acest incident se face vinovată partea americană.

Potrivit presei din SUA, drona americană decolase de pe un aerodrom din România. Cel mai probabil, este vorba de Baza Aeriană 71 din orașul Câmpia Turzii (județul Cluj). Acolo se află cel mai modern aerodrom militar din România. Statele Unite au trimis drone Reaper pe acest aerodrom încă de la începutul anului 2021, deci cu mult înainte de actualul război din Ucraina. Aeronavele Reaper pot avea atât misiuni de culegere de informații cât și de atac. Aeronava care a căzut în Marea Neagră nu avea arme la bord. Partea americană afirmă că drona efectua o misiune de „supraveghere” deasupra apelor internaționale, deci nu deasupra teritoriului Rusiei.

Confirmarea conform căreia în acest incident este implicat și statul român a venit, indirect, din partea președintelui Klaus Iohannis. El a fost întrebat, ieri, cum privește evenimentul produs cu o zi înainte deasupra Mării Negre. Șeful statului român n-a dezmințit că aeronava ar fi plecat din România dar a precizat că doar partea americană are dreptul să ofere informații pe acest subiect. „Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav și regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a răspuns președintele Iohannis.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a susținut că avioanele rusești nici n-au lovit nici n-au tras asupra dronei americane. Ambasadorul Rusiei afirmă că aeronava a căzut în mare doar pentru că a fost manevrată greșit. Diplomatul rus a precizat însă că zborurile unor aparate americane deasupra Mării Negre constituie un motiv de îngrijorare pentru Rusia.

„Acţiunile inacceptabile ale forțelor militare ale Statelor Unite în apropierea imediată a frontierelor noastre sunt un motiv de îngrijorare. Știm că aceste drone sunt folosite pentru misiuni de culegere de informații și de atac”

Anatoly Antonov,

Ambasadorul Rusiei la Washington

Ambasadorul Rusiei a fost convocat la sediul Departamentului de Stat al SUA, pentru a i se cere explicații asupra acestui incident. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Administrației Biden, John Kirby, a precizat că aeronava Reaper efectua o misiune legală, conform intereselor de securitate ale SUA, iar Rusia va trebui să fie mai precaută în asemenea situații.

„Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate”

John Kirby,

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe

Statele Unite consideră că Rusia a executat „o interceptare puţin sigură şi neprofesionistă”, care putea provoca și prăbușirea avionului rusesc, nu doar a dronei americane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă