Mii de medici tineri din Marea Britanie au ieșit luni (13 martie) într-o grevă de trei zile care va perturba îngrijirea pacienților, în timp ce protestează față de salariul per oră despre care spun că este mai mic decât al unui barista. Copreședintele Asociației Medicale Britanice (BMA) a Comitetului Medicilor Juniori, Robert Laurenson, este pe linia de pichet.
Greva este cea mai recentă și implică personalul Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii, finanțat de stat, în urma plecărilor multor asistente, paramedici și alți lucrători care cer o creștere a salariului care să reflecte mai bine nivelurile de inflație cu două cifre.
Mii de medici tineri din Marea Britanie fac grevă, fiind nemulțumiți în principal de nivelul de salarizare
NHS va acorda prioritate îngrijirii de urgență în timpul grevei, care ar putea avea prețul unor consultații de rutină, intervenții chirurgicale și chiar unele tratamente urgente pentru cancer, a declarat directorul medical național al NHS Anglia, Stephen Powis.
Sindicatul – Asociația Medicală Britanică (BMA) – spune că salariul de început pentru medicii tineri poate fi de până la 14,09 lire sterline (17,04 dolari) pe oră, cu un pence mai puțin decât nivelul maxim de salariu pentru un barista de la lanțul britanic de cafea Pret A Manger. Ministrul Sănătății, Steve Barclay, a invitat vineri BMA pentru discuții formale despre salarizare.
Proteste de amploare ale medicilor din Grecia. Care este motivul
Sute de medici şi angajaţi ai spitalelor au protestat joi în faţa Parlamentului grec din Atena împotriva unui proiect de lege controversat, care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.
Proiectul de lege dezbătut în Adunare va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY) şi este „împotriva intereselor pacienţilor”, au denunţat Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale.
De la introducerea ESY în urmă cu aproape 40 de ani, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze „cu normă întreagă” şi „exclusiv” în sectorul public, cu excepţia profesorilor din şcolile de medicină, cărora li se permite să lucreze în sectorul privat, scrie agerpres.ro.
”Sănătate publică gratuită”, „Angajări şi creşteri salariale” proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!