Cetățenii Republicii Moldova continuă s-o susțină pe Maia Sandu, care ar câștiga din nou alegerile prezidențiale, relevă un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost prezentate, la data de 27 februarie 2023, la Chișinău.
Cel mai recent sondaj de opinie realizat în Republica Moldova a fost întocmit de compania IMAS – Cercetare și Strategii sub titlul „Barometrul Socio-Politic – Februarie 2023”. Potrivit acestui studiu, dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri prezidențiale, pe primul loc s-ar plasa actuala șefă a statului, Maia Sandu. Ea ar fi votată de 25,2 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova. Pe locul al doilea s-a plasa fostul președinte Igor Dodon, cu 20,4 la sută din voturi. Pe locul al treilea s-ar situa, la mare distanță, Ion Ceban, cu circa 8 la sută din voturi. Dacă, însă, s-ar ajunge în turul al doilea al alegerilor, situația ar deveni mai complicată, întrucât votanții lui Ceban s-ar reorienta, probabil, spre Igor Dodon, nu spre Maia Sandu.
Cu privire la relațiile internaționale, 73 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar dori ca țara lor să rămână neutră, nu să adere la o alianță militară „mai largă”. Această exprimare, inclusă în sondaj, o copiază pe aceea a președintei Maia Sandu, care se referise și ea, acum câteva săptămâni, la ipoteza aderării Republicii Moldova la o asemenea alianță militară. Amintim că Maia Sandu declara că aderarea la o alianță ar fi posibilă doar prin modificarea Constituției, cu acordul populației. Acum, din sondaj reiese că populația Republicii Moldova ar respinge o asemenea apartenență militară. Acest răspuns din sondaj vine, însă, oarecum în contradicție cu faptul că 60 la sută dintre cetățeni se tem „destul de mult” sau „foarte mult” că războiul din Ucraina se poate extinde în Republica Moldova. De asemenea, 90 la sută dintre cetățeni consideră că armata Republicii Moldova nu e capabilă să apere țara, în cazul unui război. Pentru cetățenii Republicii Moldova, cea mai bună variantă, pe care o susțin 48 la sută dintre ei, ar fi încetarea războiului din Ucraina, chiar dacă pacea s-ar obține cu prețul cedării unor teritorii, de către Ucraina, către Rusia.
Se știe că Republica Moldova a obținut, în anul 2022, simultan cu Ucraina, statutul de candidat oficial la intrarea în UE. “Cetățenii noștri au așteptat de multă vreme această victorie dar este un lucru nefericit că ea vine într-un context atât de complicat în regiune și în vremuri atât de oribile pentru Ucraina”, explica șefa de atunci a guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița. În acest context, acum, 51 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova susțin intrarea țării lor în UE. În schimb, doar 32 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România.
Rezultatele acestui sondaj au fost culese în februarie 2023, exact în perioada în care Maia Sandu se întâlnea din nou, la București, cu Klaus Iohannis. Președintele României a precizat din nou că România susține Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește „cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova”. Șeful statului român făcea referire la intenția Republicii Moldova de aderare la UE.
„Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare”
Klaus Iohannis,
Președintele României
La mijlocul lunii februarie 2023, președinta Maia Sandu avertiza că Rusia se pregătește să inițieze o tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova. Această tentativă s-ar realiza sub masca unor proteste ale Opoziției de la Chișinău, care ar urma să fie transformate în acțiuni violente, care să includă și luări de ostatici.
„Scopul acestor acțiuni este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”
Maia Sandu,
Președinta Republicii Moldova
Avertismente despre o posibilă lovitură de stat în Republica Moldova au fost tot mai frecvente începând din decembrie 2022 și au venit inclusiv din partea Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!