6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomie357 milioane euro pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă: 247.742 de...

357 milioane euro pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă: 247.742 de beneficiari

Datorită acestor investiții din fonduri europene vor beneficia de apă și canalizare 247.742 persoane din cele două județe.

 

Sfarsitul primului paragraf„Este o veste excelentă aprobarea de către Comisia Europeană a altor două proiecte majore pentru infrastructura de apă și apă uzată. Acestea sunt au dublă importanță, pentru condițiile reale de viață ale oamenilor și pentru conformarea cu directivele europene”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Cele două proiecte, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, vizează furnizarea de apă potabilă de bună calitate pentru locuitorii din zonele de implementare, reducerea pierderilor de apă uzată și îmbunătățirea serviciilor de epurare a apelor uzate, respectându-se astfel directivele europene privind calitatea și tratarea apei potabile. Proiectele vor contribui, totodată, la stimularea dezvoltării socio-economice locale.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brăila va asigura îmbunătățirea, funcționarea și întreținerea rețelelor de apă și canalizare în cele 4 sisteme de alimentare cu apă și cele 14 aglomerări ale județului. Un nou sistem de supraveghere și control va crește calitatea serviciilor pentru consumatori, urmând să fie reduse costurile pentru beneficiarii finali.

În ceea ce privește proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu-Mare, acesta va permite extinderea rețelei de distribuție a apei în județ cu 260 km și a rețelei de canalizare cu 450 km. Vechile conducte vor fi înlocuite și vor fi construite noi fântâni, stații de epurare, stații de pompare și rezervoare de stocare.

În actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare au fost semnate 24 proiecte noi, în valoare totală de 4,44 miliarde euro (24 144 849 537.70 lei) pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă/apă uzată.

În urma implementării proiectelor din sectorul de apă, peste 4,2 milioane persoane vor avea acces la servicii de apă potabilă la standarde europene. În același timp, de rețelele de canalizare extinse/ îmbunătățite vor beneficia 5,1 milioane locuitori echivalenți.

Noile investițiile le completează pe cele începute în perioada anterioară de programare, prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu. Din aceste proiecte, 29 au fost fazate, iar continuarea lor este finanțată din POIM.

Totodată, alte 21 proiecte noi cu o valoare estimată de 4,2 miliarde euro se află în diferite stadii de pregătire, cele mai avansate fiind proiectele regionale Teleorman, Tulcea, Calarasi și Vaslui.

La nivelul POIM – sector apă, până în prezent au fost semnate 96 contracte de finanțare, cifră care reprezintă 80% din totalul proiectelor din portofoliu – investiții noi, proiecte fazate și de asistență tehnică, în valoare eligibilă de peste 28 miliarde lei, fiind atins un nivel de supracontractare de 197%.

Prin ultimele două proiecte aprobate de CE se urmărește creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației, asigurându-se astfel accesul neîntrerupt la servicii de apă și canalizare pentru locuitorii din aria proiectelor.

Prin finanțarea și implementarea unor astfel de proiecte, România asigură conformarea cu prevederile Directivei 98/83/CE în ceea ce privește calitatea apei prin extinderea/reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, precum și conformarea cu prevederile Directivei 91/271/CEE prin îmbunătățirea colectării și epurării apelor uzate din aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă