25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăPoliticăO simplă virusare a calculatorului te poate aduce în atenția serviciilor! CCR...

O simplă virusare a calculatorului te poate aduce în atenția serviciilor! CCR dezbate legea securității cibernetice

Astăzi, Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate sesizarea privind legea securităţii cibernetice.  Controversatul proiect de lege privind securitatea cibernetică extinde puterile SRI. Se introduc amenzi maxime între 200.000 lei și 10% din cifra de afaceri pentru necomunicarea informațiilor privind incidentele cibernetice.

Critici dure aduse de specialiștii în domeniu

Asociația pentru Tehnologie și Internet a criticat de la început noua propunere legislativă. Ei spun că proiectul impune condiții absurde de notificare în cazul breșelor de securitate pentru categorii extrem de largi de actori privați.

Potrivit asociației, proiectul de lege prevede obligații în sarcina sectorului privat de raportare a tuturor incidentelor de securitate. Acest lucru ar trebui făcut într-un termen foarte scurt, de numai 48 de ore. Asociația  mai avertizeazăcă legea lărgește și mai tare spectrul celor care trebuie să se supună obligațiilor de securitate, lărgește atribuțiile SRI, inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare”. Se adaugă noi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, printre altele.

Cetățenii și persoanele juridice și sub papucul serviciilor, și cu banii luați

ApTI susține că textul proiectului are cele trei ingrediente ale unei legi cu potențial de a fi folosită nu doar pentru a proteja, dar și pentru a abuza și intimida:

  • o definiție largă și vagă a celor cărora li se aplică,
  • obligații imposibil de îndeplinit,
  • amenzi usturătoare.

Citește articolul integral pe Puterea.ro!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă