5.7 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmenințările împotriva Republicii Moldova nu trebuie neglijate, afirmă președintele Iohannis

Amenințările împotriva Republicii Moldova nu trebuie neglijate, afirmă președintele Iohannis

Amenințările împotriva Republicii Moldova, venite din partea Rusiei, „nu trebuie deloc neglijate”, afirmă președintele Klaus Iohannis, într-o declarație transmisă de Președinția României.

Șeful statului român a transmis această declarație la data de 15 februarie 2023, la două zile după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o declarație în care avertiza că Rusia pregătește acțiuni pentru a destabiliza Republica Moldova. De asemenea, la data de 14 februarie, deci imediat după declarația Maiei Sandu, o luare de poziție pe acest subiect a avut și ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu. Ministrul Aurescu a discutat despre Republica Moldova cu prilejul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Acum, președintele Iohannis a precizat că „România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”.

Cel mai grav avertisment privind planurile agresive ale Rusiei împotriva Republicii Moldova a fost lansat chiar de președinta Maia Sandu. Șefa statului a transmis acest mesaj la data de 13 februarie 2023, imediat după ce premierul Republica Moldova, Natalia Gavrilița, demisionase. În declarația din 13 februarie, Maia Sandu n-a făcut nicio conexiune între demisia premierului Gavrilița și amenințările venite din Rusia. Dar se pot face speculații în acest sens. Mai ales că, chiar potrivit președintei Maia Sandu, una dintre intențiile Rusiei este să răstoarne guvernarea pro – occidentală a Republicii Moldova.

Atacarea sediilor unor instituții și luări de ostatici

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, dezvăluia președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a confirmat că a primit asemenea informații de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Informațiile furnizate din Ucraina au fost confirmate de cele obținute prin forțe proprii de autoritățile Republicii Moldova.

Șeful statului român reafirmă „susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova” și subliniază că „Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări”. Președintele Klaus Iohannis a avut această reacție după avertismentele lansate de președinții Volodimir Zelenski și Maia Sandu.

„Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Parlamentul European ia act de amenințările împotriva Republicii Moldova

Cu o zi înainte ca președintele Iohannis să reacționeze, o declarație în sprijinul Republicii Moldova a avut Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. La 14 februarie, Roberta Metsola i-a trimis o scrisoare Maiei Sandu. Președinta Parlamentului European o asigură pe șefa de stat de la Chișinău că „locul Republicii Moldova este cu noi, în familia europeană”.

„Aș dori să exprim solidaritatea neclintită față de Republica Moldova și încrederea noastră în conducerea pro-europeană a Republicii Moldova. Suntem conștienți de situația internă dificilă și contextul geopolitic cu care se confruntă țara dumneavoastră”

Roberta Metsola,

Președinta Parlamentului European

Parlamentul European continuă să susțină efortul Republicii Moldova de a deveni membru al UE, subliniază, și în acest context, Roberta Metsola.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ASF a adoptat noi măsuri privind reglementarea și autorizarea piețelor financiare nebancare

ASF urmărește consolidarea rezilienței operaționale pentru piețele financiare nebancare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri pentru funcționarea piețelor financiare...

FCSB și Dinamo, eliminate din Cupa României! Universitatea Craiova și Metalul Buzău avansează în sferturi

FCSB a pierdut cu Universitatea Craiova, scor 0-2, și a ratat calificarea în sferturile Cupei României, în timp ce Dinamo a fost eliminată după...

Motivele pentru care formarea guvernului s-a împotmolit. Nimeni nu a vrut Ministerul Finanțelor

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR,...
Ultima oră
Pe aceeași temă