23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăEconomieMajorarea cu 20% a salariilor personalului spaniol de la Inditex, proprietarul Zara,...

Majorarea cu 20% a salariilor personalului spaniol de la Inditex, proprietarul Zara, lovește în acțiuni

Acțiunile Inditex au scăzut vineri, după ce retailerul de modă a acceptat o majorare cu 20% a salariilor medii ale angajaților din magazinele din Spania, potrivit Reuters.

Cele mai mari două sindicate spaniole, CCOO și UGT, au anunțat majorarea salariilor joi târziu, UGT afirmând că salariile vor crește cu până la 40% în unele părți ale țării. Acțiunile Inditex au scăzut vineri cu până la 4,7% după aflarea veștii.

Inditex, care are aproximativ 165.000 de angajați în 177 de țări, cu o treime din personal în Spania, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Aproximativ 86% dintre angajații săi lucrează în cele 6.477 de magazine ale sale și majoritatea sunt femei.

Majorarea salariilor face parte dintr-un „proces de omogenizare” a condițiilor de muncă pentru personalul din diferite mărci, potrivit acordului semnat de Inditex și sindicate, consultat de Reuters.

Inditex deține opt mărci, inclusiv Massimo Dutti, Pull & Bear și Bershka în Spania, unde măsura sa stabilește un reper pentru rivalii care încă negociază creșteri salariale, au declarat sindicatele.

Această creștere ar putea da bătăi de cap întreprinderilor și factorilor de decizie politică care încearcă să țină sub control inflația.

„Salariile angajaților din magazinele Inditex erau foarte mici în unele locuri din Spania”, a declarat Alvaro Cajigal, liderul sindical al UGT. „Sperăm că va fi un precedent pentru alte lanțuri de magazine”.

Prețurile de consum din Spania au crescut cu 5,8% în decembrie în ritm anual, potrivit datelor inițiale ale Institutului Național de Statistică, în timp ce inflația medie anuală a fost de 8,4%, cea mai mare din 1986.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă