12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiMinisterul Educației, supt de bătrânele căpușe și de birocrație

Ministerul Educației, supt de bătrânele căpușe și de birocrație

Indiferent de partidele aflate la putere, Ministerul Educației este mereu supt de bani de aceleași căpușe, de care nu deparazitează de ani buni.

Afacerile începute de Sebastian Ghiță și de Irina Socol încă prosperă.

Firmele care și-au format monopol pe gestionarea problemelor de IT ale Ministerului Educației fac în continuare rost de contracte, cu minim de efort, și lasă moștenire sume frumoase de bani de la bugetul de stat micuțelor firme nou-născute, legate ombilical de bătrânii giganți din domeniul IT.

Toate acestea, cu girul direct sau indirect al celor care se perindă prin biroul de șef al Învățământului.

Căpușarea ar putea fi stopată dacă Guvernul ar investi și ar oferi salarii firești unor specialiști în instituțiile publice din Educație.

Nu se întâmplă acest lucru, pentru că o parte însemnată din banii care merg la aceste firme-căpușă sunt redirecționați către partidele politice, sub formă de sponsorizare pentru campaniile electorale sau chiar ca șpăgi fără niciun fel de acoperire.

Este o cumetrie de peste un deceniu, dezvoltată cu buna știință a SRI și STS, servicii ce au mulți ochi și multe urechi în birourile importante de pe strada General Berthelot.

Cei care trag ponoasele pentru manevrele acestei camarile sunt, în primul rând, angajații din sistemul de învățământ, mai ales din preuniversitar.

Cel mai recent exemplu este cel al softului ce calculează salariile angajaților din preuniversitar.

Contractul semnat cu întârziere, în baza unui anunț de atribuire directă conceput după chipul și asemănarea câștigătorului, face ca salariile cadrelor didactice și cele ale personalului nedidactic să fie calculate pe repede înainte, iar angajații din sistem să-și primească lefurile cu întârziere și, eventual, cu erori de sute de lei.

Nu se poate discuta doar despre incompetență, ci de premeditare, de afaceri extrem de profitabile pentru partidele aflate la putere și pentru camarilele acestora și de nepăsare față de oamenii care trudesc din greu, pe bani puțini, ca școala românească să nu se prăbușească definitiv.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă