5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPrefectul județului Vrancea vrea ca la nivel de UAT să aibă loc...

Prefectul județului Vrancea vrea ca la nivel de UAT să aibă loc asigurarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile județene

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a propus, marţi, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, ca unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să se ocupe, cu echipamentele din dotare, de asigurarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile județene care traversează localităţile, banii putând ajunge astfel în comunităţile respective.

Propunerea prefectului vine în condiţiile în care în Vrancea foarte multe drumuri judeţene au fost închise în weekendul trecut, ca urmare a ninsorii abundente şi viscolului, primarii fiind nevoiţi să intervină cu utilajele proprii pentru deblocarea acestora.

„Eu aş propune ca, pe perioada sezonului rece, de la 1 octombrie la 1 martie, administrarea drumurilor judeţene să fie dată la UAT-uri. Eu cred că ar fi o soluţie bună (…) Contractele de deszăpezire însumează cam două milioane de euro pe an. Împărţim la numărul de kilometri, de exemplu Vizantea are 18 kilometri şi înmulţim cu 13.000 de lei de kilometru/an, circa 2.700 de euro. Putem să luăm în calcul pentru că e clar, Consiliul Judeţean, oricâte utilaje ar avea, nu poate acoperi un judeţ aşa cum îl acoperiţi dumneavoastră. Banii aceştia ar ajunge în comunitate, iar dumneavoastră îi investiţi în utilaje, în echipamente pe care le puteţi utiliza şi pe parcursul anului pentru diferite lucrări pe care le aveţi la nivelul localităţii”, a spus Nicuşor Halici, potrivit agerpres.ro.

Prefectul de Vrancea vrea ca la nivelul fiecărui UAT să aibă loc desfășurarea serviciilor de deszăpezire pe drumuri județene

El le-a cerut primarilor să întocmească rapoarte operative bine documentate pentru a solicita Guvernului acoperirea cheltuielilor pe care le-au avut.

„Vreau să faceţi rapoarte operative pe care să le centralizăm, să facem o fundamentare şi o solicitare de alocare de fonduri de la Guvern. Aţi avut nişte costuri care afectează foarte mult bugetul fiecărei localităţi”, a mai spus prefectul Nicuşor Halici.

În timpul întâlnirii, primarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a acţionat pe drumurile judeţene, cu maşini de deszăpezire care au ajuns prea târziu, au rămas înzăpezite şi astfel au blocat drumul, maşini care au mers cu lama sus sau care s-au stricat în drum.

Primarul comunei Cârligele, Ştefan Moscu, a propus ca la încheierea contractelor de deszăpezire să fie consultaţi şi primarii, care cunosc cel mai bine problemele pe care le pot avea iarna drumurile ce tranzitează comunele.

„Noi intervenim pentru că sunt situaţii de urgenţă, oameni în stânga şi în dreapta. Dar s-ar putea să ne facă cineva o reclamaţie şi ne trezim cu alte chestii. Cu toţii ştim ce înseamnă să te ocupi de administrarea unui drum care nu este în proprietatea ta. Am o rugăminte la dumneavoastră, când se semnează contracte de deszăpezire să staţi de vorbă şi cu noi, primarii, ca să le spunem unde se formează dopuri, unde să se instaleze parazăpezi pentru că noi avem vechime şi ştim cum să intervenim. Am sunat la un prestator şi nu ştia nici la Goleşti, nici câţi kilometri sunt, erau depăşiţi cu totul. Cei care au semnat contractele nu ştiau ce îi aşteaptă. Chiar mi-a spus că îl deranjez”, a spus Ştefan Moscu.

La întâlnire a fost prezent şi preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, care a reamintit faptul că a fost reziliat contractul cu firma care ar fi trebuit să asigure serviciile de deszăpezire pe zona de sud a judeţului.

Sâmbătă, în Vrancea a fost declarată stare de alertă ca urmare a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase, judeţul aflându-se sub cod portocaliu de ninsoare şi viscol de vineri până duminică.

Zeci de drumuri naționale și județene sunt blocate din cauza zăpezii

Zece drumuri naționale şi 37 județene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit unui comunicat al IGSU transmis AGERPRES, sâmbătă, în intervalul orar 07,00-16,30, s-au înregistrat efecte în 60 localităţi din 16 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CT, DB, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti, unde echipajele operative au derulat misiuni pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, precum şi pentru degajarea a 25 copaci şi 11 stâlpi de electricitate, fiind avariate 5 autoturisme, o anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, potrivit agerpres.ro.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele puternic impactate de vremea severă, Inspectoratul arată că se menţin măsuri precum:

starea de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;
convocarea şedinţelor extraordinare la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Vrancea şi Buzău;
activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din şase judeţe (AG, BR, BZ, DB, PH, VN);
creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Buzău şi Vrancea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă