11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăȘtirile zileiNetanyahu, premierul din Israel, vizitează locul atacului armat mortal din Ierusalim

Netanyahu, premierul din Israel, vizitează locul atacului armat mortal din Ierusalim

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a sosit vineri (27 ianuarie) la locul atacului armat unde un bărbat palestinian a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alți trei într-o sinagogă de la periferia orașului Ierusalim, într-un atac care a sporit temerile legat de o spirală a violenței, la o zi după cel mai mortal raid israelian în Cisiordania din ultimii ani, potrivit Reuters.

Netanyahu a ajuns la fața locului în timp ce ofițerii de poliție l-au înconjurat, iar oamenii au putut fi auziți scandând în ebraică „moarte pentru teroriști”.

Poliția a spus că bărbatul înarmat a sosit în jurul orei 20.15. și a deschis focul, lovind un număr de oameni înainte să fie ucis de poliție.

Netanyahu a mers la locul atacului armat din Ierusalim, poliția declarând incidentul drept teorist, după luni de violențe în Cisiordania

Atacul, pe care poliția l-a descris drept un „incident terorist”, a subliniat temerile cu privire la o escaladare a violenței după luni de ciocniri din Cisiordania, care au culminat joi cu un raid la Jenin, care a ucis cel puțin nouă palestinieni.

Nu a existat o revendicare inițială de responsabilitate pentru atacul, care a avut loc de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, dar un purtător de cuvânt al mișcării islamiste Hamas a spus că atacul are legătură cu raidul Jenin.

O jurnalistă cu dublă cetățenie, palestiniană și americană, ucisă de un soldat israelian. Cum reacționează SUA

O jurnalistă cu dublă cetățenie, palestiniană și americană, a fost ucisă de un soldat israelian, ceea ce pune Statele Unite într-o situație extrem de delicată.

Jurnalista Shireen Abu Akleh (51 de ani) lucra pentru canalul de televiziune Al Jazeera. Ea a fost împușcată mortal, la data de 11 mai 2022. La momentul când a fost ucisă, ziarista relata despre un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiaţi Jenin. Această tabără se află în Cisiordania, care este o regiune ocupată de armata israeliană.

Militarul israelian care a împușcat-o pe jurnalistă a folosit, se pare, o armă cu lunetă. S-au tras mai multe gloanțe, la ora 6.30 dimineața, de la o distanță de circa 200 de metri. Jurnalista a fost țintită și ucisă deși purta o vestă antiglonţ pe care era scris „Presă”. De asemenea, ea purta şi o cască de protecţie, însă glonțul ucigaș a lovit-o exact lângă cască.

Informațiile care acuză Israelul vin de la Autoritatea Palestiniană și de la conducerea postului Al Jazeera. Acest lucru a fost subliniat, marți, de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. El a oferit această precizare în momentul în care a fost întrebat de ce SUA nu reacționează în urma uciderii unui cetățean american.

Blinken a spus că SUA așteaptă o anchetă independentă asupra circumstanțelor morții jurnalistei. ”Îmi pare rău, cu tot respectul, acestea nu au fost încă stabilite”, a susținut Blinken. ”Dorim o anchetă independentă, credibilă. Când această investigaţie va fi efectuată, vom urmări faptele oriunde vor duce ele”, a promis Blinken.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă