5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiUn aisberg de mărimea Londrei se rupe de pe platforma de gheață...

Un aisberg de mărimea Londrei se rupe de pe platforma de gheață din Antarctica

Imaginile din satelit arată cum un aisberg aproape de mărimea Londrei s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt, cu o grosime de 150 m, din Antarctica.

Evenimentul s-a petrecut duminică (22 ianuarie) între orele 19:00 și 20:00 GMT, în timpul unei maree de primăvară, a declarat British Antarctic Survey (BAS), potrivit Reuters.

Aisbergul s-a format după ani de crăpături naturale care s-au extins în cele din urmă peste raft și au făcut ca noul aisberg să se elibereze, a spus institutul de cercetare.

Un aisberg de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica, fiind a doua formare majoră din ultimii doi ani de pe platforma de gheață

Formarea aisbergului este a doua formare majoră de pe platforma de gheață din ultimii doi ani.

În februarie 2021, un aisberg puțin mai mic s-a format de pe platforma de gheață Brunt și a plutit în Marea Weddell.

BAS a detectat pentru prima dată fisuri vaste care se dezvoltau în zonă în urmă cu un deceniu, iar din 2017 personalul a fost staționat pe platforma de gheață în timpul verii antarctice (noiembrie până în martie) pentru a monitoriza comportamentul platformei de gheață.

Un aisberg gigant, de peste o mie de miliarde de tone, s-a desprins de Antarctica

Un aisberg gigant, unul dintre cei mari înregistrați până în prezent, s-a desprins de continentul Antarctica, informează miercuri BBC citat de Agerpres.

Blocul de gheață, cu o greutate estimată la peste 1000 de miliarde de tone, are o suprafață de circa 6.000 de kilometri pătrați. Pentru comparație, suprafața insulei Cipru este de aproximativ 9.200 kilometri pătrați.

Oamenii de știință, care au urmărit o perioadă de peste un deceniu evoluția imensei crevase care a condus la desprinderea blocului de gheață, au anticipat acest eveniment. Fenomenul de separare s-a accelerat începând din 2014.

Săptămâna trecută, Agenția Spațială Europeană (ESA), care supraveghează evoluția acestui bloc de gheață, a anunțat că acesta nu mai era legat de continentul Antarctica decât de o porțiune de cinci kilometri.

Pe baza informațiilor furnizate de satelitul CryoSat, ESA a anunțat că „aisbergul final va avea o grosime de circa 190 de metri și va conține circa 1.155 de kilometri cubi de gheață”, dar și că dimensiunea sub nivelul mării ”ar putea atinge 201 metri”.

Blocuri de gheață se detașează în permanență de Antarctica, dar acesta este deosebit de mare și trebuie supravegheat pentru că ar putea fi periculos pentru circulația maritimă, a subliniat ESA.

Aisbergul desprins nu va avea impact asupra nivelului oceanelor, întrucât plutește deja pe apă.

Blocul face însă parte dintr-o barieră gigantică de gheață, numită „Larsen C”, care reține ghețari capabili să facă să crească nivelul oceanelor cu 10 cm dacă vor ajunge în Oceanul Antarctic, potrivit cercetătorilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă