2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSocialAvocat, despre cine este responsabil pentru moartea femeii mușcate de câini și...

Avocat, despre cine este responsabil pentru moartea femeii mușcate de câini și cine poate cere despăgubiri

Au trecut trei zile de la tragedia de lângă Lacul Morii din Capitală, unde o femeie și-a pierdut viața, după ce a fost mușcată de câini fără stăpân, iar autoritățile par să nu facă niciun demers pentru ca astfel de incidente să nu mai întâmple.

Avocatul Daniel Velicu a explicat, pentru “România liberă”, cui îi revine responsabilitatea pentru tragedia petrecută.

Deși, victima a mai trecut recent printr-un caz asemănător, mediatizat, se pare că instituțiile publice – Primăria Municipiului București sau / și Primăria localității Chiajna – județul Ilfov, nu au intervenit.

Atunci a ajuns la spital cu răni grave, din cauza unor câini fără stăpân, a arătat avocatul.

Juridic vorbind, «câine fără stăpân» înseamnă câine crescut, adăpostit, ținut pe domeniul public, în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Legea cainilor fără stăpân responsabilizează toate primăriile din țară

Conform legii, câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, astfel Consiliile Locale / Primăriile trebuie să coordoneze activitatea de strângere a câinilor de pe străzi.

Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat, astfel animalele sa nu fie eutanasiate.

Mușcătura de câine activează răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale

Răspunderea pe temeiul art. 1375 din Codul Civil revine persoanei care, la data cauzării prejudiciului, deţinea paza juridică a animalului, presupunând prerogativa de control si de supraveghere exercitata asupra animalului.

Conform normei juridice, proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.

Pentru angajarea acestei răspunderi, victima trebuie să dovedească existenta prejudiciului, faptul că prejudiciul respectiv a fost cauzat de animal, existenta pazei juridice a celui chemat in judecata pentru despăgubiri.

Primăria Capitalei poate fi trasă la răspundere pentru daune de peste 500.000 euro

De ce o PMB poate să răspundă pentru prejudiciulul creat de animale?

În primul rând ne referim în special la câinii fără stăpân – așa zișii câini comunitare.

Codul civil a inclus în noțiunea de pază animalului si cel care, în temeiul unei dispoziții legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul și supravegherea asupra animalului și se servește de acesta în interes propriu.

Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăposturi se realizează de Primarii / Consiliile Locale.

Legea câinilor fără stăpân – O.U.G. nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

Legea câinilor fără stăpân impune prin norme imperative: Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens.

Codul Civil stabilșste că individual care îi cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.

Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă.

Dreptul la despăgubiri aparține moștenitorilor victimei și celor dragi în caz de deces

Despăgubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine in special celor îndreptățiți, potrivit legii, la întreținere din partea celui decedat.

 Cu toate acestea, instanța, ținând seama de împrejurări, poate acorda despăgubire și celui căruia victima, fără a fi obligată de lege, îi presta întreținere în mod curent.

La stabilirea despăgubirii se va ține seama de nevoile celui păgubit, precum și de veniturile pe care, în mod normal, cel decedat le-ar fi avut pe timpul pentru care s-a acordat despăgubirea

In cazul decesului victimei, acest prejudiciu dă dreptul la reparație pentru mostenitorii legali / persoanele apropiate victimei precum concubin / logodnic.

Se vor putea acorda despăgubiri și pentru un prejudiciu viitor dacă producerea lui este neîndoielnică.

 Dacă fapta ilicită a determinat și pierderea șansei de a obține un avantaj sau de a evita o pagubă, reparația va fi proporțională cu probabilitatea obținerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ținând cont de împrejurări și de situația concretă a victimei.

Cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătății victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.

Daunele morale pot fi solicitate chiar de orice persoană pentru decesul creat de mușcătura de câine

Instanța judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenților, descendenților, fraților, surorilor și soțului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum și oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existența unui asemenea prejudiciu.

Dacă în cadrul asigurărilor sociale s-a recunoscut dreptul la un ajutor sau la o pensie, reparația este datorată numai în măsura în care paguba suferită prin moarte depășește ajutorul ori pensia.

Dacă mușcătura de câine a creat doar leziuni, atât victima cât și cei dragi dețin dreptul la despăgubiri.

În ce constau despăgubirile pentru mușcătura de câine

În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății unei persoane, despăgubirea trebuie să cuprindă echivalentul câștigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacității sale de muncă.

În afară de aceasta, despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicală și, dacă va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viață ale celui păgubit, precum și orice alte prejudicii materiale.

În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, poate fi acordată și o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.

Dacă prejudiciul are un caracter de continuitate, despăgubirea se acordă sub formă de prestații periodice.

Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se acordă sub formă de prestații bănești periodice. La cererea victimei, instanța va putea acorda despăgubirea sub forma unei sume globale.

În cazul prejudiciului viitor, despăgubirea, indiferent de forma în care s-a acordat, va putea fi sporită, redusă sau suprimată, dacă, după stabilirea ei, prejudiciul s-a mărit, s-a micșorat ori a încetat.

Victima – minorul – și mușcătura de câine

Dacă cel care a suferit vătămarea integrității corporale sau a sănătății este un minor, despăgubirea stabilită va fi datorată de la data când, în mod normal, minorul și-ar fi terminat pregătirea profesională pe care o primea.

 Până la acea dată, dacă minorul avea un câștig la momentul vătămării, despăgubirea se va stabili pe baza câștigului de care a fost lipsit.

Dacă minorul nu avea un venit constant, despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se va stabili pe baza venitului mediu lunar net din muncă al celui păgubit din ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacității sale de muncă ori, în lipsă, pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, ținându-se seama de calificarea profesională pe care o avea sau ar fi avut-o la terminarea pregătirii pe care era în curs să o primească.

Cu toate acestea, dacă cel păgubit face dovada posibilității obținerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare, se va ține seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.

Această din urmă despăgubire va fi datorată de la data când minorul a împlinit vârsta prevăzută de lege pentru a putea fi parte într-un raport de muncă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă